Blog

Kedves barátaink! Nem azért írjuk ezeket a sorokat, mert annyira ötletes és kreatívoknak tartjuk magunkat, hogy ezen a módon el várjuk a tapsokat. Nem mi találtuk fel azokat amíket sorainkban leírunk. Mi csak tanulmányoztuk, átvizsgáltuk és megpróbálunk ezekhez alkalmazkódni vagy ezeket a mi igényeinkhez alkalmazni. Eddigi tapasztalatainkról, terveinkről írunk, azzal a reménnyel, hogy egyeseknek hasznosak, érdekesek lehetnek. Tippeknek, tanácsoknak lehet számítani.


Figyelem! Szerzői jog fenttartva! A JOGI NYILATKOZATOT olvassa el!

UI: sajnos ez a honlapszerkesztő amellyel dolgozunk nem engedi meg a címekben magyar karaktereket használjunk. Kérjük az elnézést a kellemetleségért

view:  full / summary

Onellatas, videki elet, fust es egerek

Posted on November 8, 2015 at 5:00 PM Comments comments (6)
Kedves barátaink! Nem azért írjuk ezeket a sorokat, mert annyira ötleteseknek és kreatívoknak tartjuk magunkat, hogy ezen a módon elvárjuk a tapsokat. Nem mi találtuk fel azokat , amiket sorainkban leírunk. Mi csak tanulmányoztuk, átvizsgáltuk és megpróbálunk ezekhez alkalmazkodni , vagy ezeket a mi igényeinkhez igazítani. Amit leírunk, saját tapasztalataink vagy elképzeléseink jövöre nézve. Tippeknek, tanácsoknak lehet számítani. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy hasznos információk lehetnek azok számára akik először hallanak ezekről a dolgokról :)

       Vidék , szép tájak , friss levegő , egészséges kaja , szabadság , leválás a rendszerről, kiadások csökkentése ! Ugye ti is erre számíttok , amikor tervbe veszitek a vidékre költözést ?! Persze ez mind igaz és valós lehet, nincs ezzel semmi gond . De azért akadnak olyan dolgok is , amikre nem számítottunk , és bizony-bizony komoly kihívások lehetnek ...főleg azok számára , akik még nem éltek soha falun ! Úgy gondoltuk , ebben a cikkben elmondjuk nektek, hogy milyen nehézségekkel , gondokkal kűzködtünk , amióta vidéken élünk . Persze , nem kell megijedni nem riasztott el , vizont egy párszor eszünkbe jutott a városi kényelem . 

         Melyikkel is kezdjük? Mindenk előtt tudnotok kell , hogy , kicsitől -nagyig , imádjuk az állatokat és a természetet . Épp ezért , amikor először megláttuk az egereket a házban , annyira élveztük a dolgot , hogy aranyos fényképeket is készítettünk róluk , miközben a maradék kakaót itták a csészéből. Tudtuk, hogy Mikey Mouse nagyon ügyes , és szereti a gyerekeket , viszont azt csak később tudtuk meg , hogy milyen iramban szaporodnak . ...és itt kezdődtek a gondok ! Próbáltunk velük emberiesen bánni , és élve kitessékelni őket a házból . Élve próbáltuk megfogni őket . Ment ez nekünk , de annyira lassan , hogy , amíg egyet megfogtunk, és az ajtón kívűl vittünk , addig a többi cincogó képes lett volna meginni egy vödör kakaót pár perc alatt . Még ez sem lett volna olyan nagy gond , mert szívesen adtunk volna nekik, viszont ezek az egészen szemtelen kis rágcsálók , már a ruháinkat kóstolgatták , sőt képesek lettek volna velünk egy ágyba bújni . Sajnos gyilkos megoldásokhoz folyamodtunk , de ez sem oldotta meg teljesen a problémát . Az egerek ugyan eltűntek , de a szaguk maradt , és az nem volt kellemes ! Ez a mese minden ősszel előlről kezdődik .

Szüleink vidékről származnak , tehát mindketten töltöttünk elég időt falun , a nagyszülőknél , ahhoz, hogy rájöjjünk ,  ott az emberek barátságosabbak, nyitottabbak , segítőkészebbek . Emlékezve ezekre , felnőtt korunkban , visszatérve vidékre , ugyanerre számítottunk . Csalódás ért , mivel a mai társadalom megváltoztatja az embereket. Zárkózottabbak, irigyebbek , sokkal elfoglaltabbak azzal , hogy városi munkahelyükre rohanjanak reggeltől-estig . Mondhatjuk, hogy aligha találtunk barátot magunknak , sőt , egy pár ember kivételével, sokan furcsáknak is néztek ( például azért mert nem nézünk tv-t , szalmabála -vagy vályogházat szeretnénk építeni , és egyéb hasonló dolgok miatt ) . Úgy gondoljuk, ez csak akkor fog változni , amikor megépül a kis kuckónk, ott ahol már egy kialakulóban lévő kis öko közösség vár ránk .

El kell mondanunk, hogy annyi füstöt nyeltünk itt a két év alatt , hogy már fontolóba vettük , fel kellene használni ezt valamire : például az egerek kiírtására ! :) Az a lényeg , hogy teljesen felkészületlenek voltunk ilyen szempontból, amikor idejöttünk . Földgázzal fűtöttünk eddig , itt pedig fával kellett tüzelnünk . Nem tudtuk , milyen fával érdemesebb , mikor kell azt beszerezni . Nem tudtunk semmit a kályhákról, kéményekről, jobban mondva ezeknek a karbantartásáról , emiatt rengeteg füstöt szívtunk , s annak ellenére , hogy égett a tűz a kályhában, elég sokszor fáztunk . Erre rájátszott az is, hogy a ház fapadlója alatt föld volt , amelybe az egerek  autópályákat ástak , és úgy süvített be a hideg a házba , mintha az autógyártók tesztelték volna az aerodinamikát ! Most sokan azt gondoljátok, hogy megjavíthattuk volna a padlót , de biztosan akad köztetek is olyan , aki elgondolkodott már azon, hogy az albérletben nem biztos, hogy megéri nagyobb munkába befektetni a pénzt, vagy az energiát . 

Még lenne egy gond, amiről részletesebben is lehetne írni ,( ez az iskolával , pontosabban a gyerekeink iskola- ,osztálytársaival kapcsolatos) de úgy gondoljuk, jobb , ha nem részletezzük, mert nem szeretnénk fajgyűlölőknek tűnni, és nem is vagyunk azok .Ez az egyik ok ( de nem a legfontosabb ) , amiért az otthonoktatást választottuk , amiről egy előző cikkünkben meséltünk .

Biztos vannak és lesznek más gondok is , de ezek nem olyan súlyosak , hogy  miattuk feladnánk a terveink megvalósítását . Mindenféleképp írni fogunk a többiről is , de most kénytelen vagyok abbahagyni, mert nem látom a billentyűzetet a füsttől , és két egeret kell lapátra tennem !  :D


UI. : amikor már nem hallotunk egér rágcsálást, és nyugodtan feküdtünk az ágyunkban, más meglepetés ért : ezek nem rágtak, nem cincogtak. Ezek csíptek és ugráltak....és tényleg bebújtak az ágyunkba. Azt olvastuk, hogy a bolhát, diófa levelekkel el lehet űzni. Csak, hogy ne öljük meg őket. Hát lehet, hogy nem ismerjük a díófát (pedig ettük a gyümölcsét), de itt is a vegyszer lett a megoldás :(

Almodd, tervezd, epitsd sajat kuckod! Tippek egy olcso haz epitesehez!

Posted on November 8, 2015 at 3:35 AM Comments comments (3)
Kedves barátaink! Nem azért írjuk ezeket a sorokat, mert annyira ötleteseknek és kreatívoknak tartjuk magunkat, hogy  ezen a módon elvárjuk a tapsokat. Nem mi találtuk fel azokat , amiket sorainkban leírunk. Mi csak tanulmányoztuk, átvizsgáltuk és megpróbálunk ezekhez alkalmazkodni , vagy ezeket a mi igényeinkhez igazítani. Amit leírunk,  saját tapasztalataink vagy elképzeléseink jövöre nézve. Tippeknek, tanácsoknak lehet számítani. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy hasznos információk lehetnek azok számára akik először hallanak ezekről a dolgokról :)

       Azért szögezzük le már az elején, hogy ez nem azt jelenti, hogy szakember ellenesek vagyunk. Kell a tervező, kell az építész talán kell a kivitelező is.....de lényeg az, hogy képesek vagyunk saját magunk is megépíteni a kis kuckónkat. És ha mégsem, még mindig jobb az, hogy jól felkészülve álljunk a feljebb felsorolt szakemberek elé. Sok kellemetlenséget, streszt elkerülnénk.  A mai világ (rendszer) arra tanít minket, hogy pénz nélkül, képtelenek vagyunk bármit is csinálni, képtelenek vagyunk megélni. Arra tanítanak, hogy pénzt csináljunk amit el tudjunk költeni : eledelre (amit amúgy is megtudnánk termelni egy kis kertben), drága, álomkirándulásokra (egy sima, gyalog vagy biciklis túra is lehet álomszép), haszontalan dolgokra (új tv, telefon, stb) vagy, ami az elemózsiával együtt a legfontosabb, a házépítésre (amit amúgyis megtudnánk építeni a természet adottságaiból). És amikor házépítésről beszélünk, akkor jönnek a gondok. Jól ki van ez találva ; ház: létfontosságú, pénz: kölcsön, bank. Szép kis mókuskerék, nem? És mivel a rendszer „egyéniségeket” termel (nem pedig közösségeket, összetartást, mesterségeket), azt gondoljuk, mi nem vagyunk képesek bizonyos dolgokat megcsinálni, és pénzt kell keresnünk ahhoz, hogy valaki felépítse nekünk a házat. És akkor beköltözünk egy dobozba. Ennyi. Na, ezt a politikát folytathatnánk sokáig, de írjunk inkább a házról, kuckóról.     Igenis, úgy ahogy a madarak megépítik a fészküket, a rókák az üregüket (rókalyuk) vagy a medve megtalálja a barlangját, az ember is képes lenne (talán ösztönből) arra, hogy megépítse a saját házát. Hogy ez könnyebb legyen, írok egy-két tippet  ,amelyet saját magunk tapasztaltunk (János leginkább) vagy olvastuk mi is , és alkalmazni fogjuk a saját házunk építésekor.

 

 • 1. Álmodj, tervezz! Nem baj ha nem vagytok tervezők! A család üljön le, beszélje meg milyen terekre van szükség és mekkorákra.  Ne habozzatok és ne féljetek görbe vonalakat, falakat rajzolni! Az egyenes vonalak, falak,  szűkítik a láthatárt. A  görbevonalon „elcsúszik” a szemünk és nagyobbnak tűnnek a terek. A gyerek sem üti be a fejét a sarokba...ha nincs. A fény is jobban terjed és ne feledjétek az energiák is (például a meleg légáramlatok) körbe mennek, kihagyva a sarkokat. Rajzoljatok kockás papírra. Mi négy kockát számítottunk egy méternek. Elképzelésünk méreteit hasonlítottuk annak a háznak a méreteihez , amiben éppen laktunk. A tervezéshez, elképzeléshez ajánlott megnézni a nagyon régi házakat azon a környéken  , ahova építeni szeretnénk. Érdemes öregeket megkérdezni , miért olyan alakúak a házak amilyenek. Komoly ok lehet rá! Ha le van rajzolva a kuckó, érdemes kicsiben (például 1 : 10 arányban)  megépíteni. Előnyei , hogy rájössz , ha valami nem jó, nem tetszik, a gyerekeket is bele lehet vonni, igy kedvük kerekedhet majd a nagy ház építésénél is besegíteni. Ha ugyanolyan módszereket használsz a makett építéséhez , amilyet majd nagyban is, észreveszed , ha valami nem müködik.
 • 2. A házat a családodnak építed! Többször halljuk, hogy bekerül egy két szoba plusszba a ház tervezésekor, csak azért mert „ha jönnek a vendégek...”. Az a vendég, aki sokáig tartózkodna, ritkán jön és a közmondás szerint sok jó ember kevés helyen is elfér. Ha nagyobbat építesz, több anyag kell, több munka és utólag több energia a karbantartáshoz, fenntartáshoz. Ha megvan a kuckód, majd simán építhetsz valamikor egy külön házikót a vendégeknek...lesz elég tapasztalatod, nem sürget az idő, lehet akár egy szórakozás is, főleg ha természetes anyagokból építed.
 • 3. Szabd a házat családod méretére! ...ez nem azt jelenti, hogy cípősdobozban kellene lakni. Azt jelenti, hogy a ház minden zeg-zuga legyen hasznos, ne kelljen fölösleges tereket fűteni, takarítani. Azt jelenti, hogy a hálószobába csak lefeküdni megyünk és nem elszigetelődni a családtól a TV-zéssel, internetes csevegéssel, stb. Egy jól megtervezett ház, öszetartja családot. Mi a nyitott tereket szeretjük : jobban terjed a meleg, kevesebb költség ajtókra, válaszfalakra. Ebből értsétek azt, hogy inkább a galériát kedveljük és nem a teljes tetőteret beépíteni, vagy, hogy a konyha nyitott a nappalival.
 • 4. Ismerd az anyagokat amivel építeni szeretnél ! Egy ház akkor jó, ha nem megy ki belőle a meleg télen, nem jön be a meleg nyáron, a bent keletkező pára nem marad a házban, ha nem árt az egészségünkre, a környezetre és ha nem kell sokat költsünk rá építéskor vagy majd ha benne lakunk. Ezt úgy érjük el, ha a külső falaink nagyon jól szigetelnek, ha a házban hőtároló anyagokat használunk, ha megfelelő tetőt, lábazatot tervezünk, ha az anyagok páraáteresztőek, ha az anyagok nagyon olcsók és nem tartalmaznak vegyszeres anyagokat. Lehet, hogy lehetetlennek tűnik  , de annál sokkal egyszerűbb : a természet adottságait kell használni, és probléma megoldva : kő, homok, víz, fa, mész, agyag (hőtároló anyagok de kombinálva vagy különböző vastagságban hőszigetelő tulajdonságokat is elérhetünk), szalma, nád, gyapjú, kender (hőszigetelő anyagok). Lehetne még sorolni , de  talán ezek a legfontosabbak.
 • 5. Költözz az építkezési telepre! Húzzál fel egy sátrat, vagy vigyél ki egy ócska lakókocsit. Legyél biztos abban, hogy elég kényelmetlen ahhozz, hogy stimuláljon a folytonos munkához. Megspórolod az üzemanyag árát amivel haza járnál.
 • 6. Használd amid van !  Ez egy kényes dolog lehet, mert általában akkor müködik jól ha megfeleő telket választunk. Ha nem tudunk választani, vagy már van egy telek, akkor alkalmazkodni kell. Ez arról szól, hogy amennyiben lehet a telken legyen víz (forrásra gondolok vagy kútra), legyen kő, föld (itt arra gondolok, hogy amennyiben lehet legyen elég nagy ahhoz , hogy,  ha nem is a falazó anyagot, de legalább a vakoló anyagot ki tudjuk bányászni - erről írtunk az elöző cikkünkben), fa és egyebek.
 • Vond be a családod, barátaid ! Igen, képesek vagytok rá! Olvasni kell, érdeklődni, kérdezősködni, próbálni, egy-két tanfolyamra elmenni, egy két hasonló építkezésen részt venni , és nem igaz, hogy nem szerzünk elég tapasztalatot ahhoz , hogy a sajátunknak nekifogjunk. Gyerekeink (Ádám és Anett) imádnak ott lenni velünk, amikor dolgozunk. Imádnak sárral dolgozni, szeretik tudni azt, hogy képesek részt venni a „felnőttek dolgaiban”.  Meséld munkahelyeden, baráti körben , hogy házat szeretnél építeni, mert előfordulhat, hogy érdekesnek találják  amit csinálsz (és ahogyan csinálod) , és kedvük támad segíteni. A mai munkaerő, főleg a szakosodott, nagyon drága.
 • Újrahasznosítani jóóóó ! Ha egy cserép eltartott 50-100 évig (és lecserélték csak azért mert újat akartak) , akkor az még annyit biztos kitart, hogy ne bánd meg a befektetést (akár 70%-al kevesebb az újhoz képest). És ez csak egy példa volt. Nem szégyen a régi dolog  ! Inkább egy okos lépés. Régebb a minőség számított és nem a mennyiség! Régebb lélekkel dolgoztak és nem gépekkel ! Sok építőtelepen kidobják a szemétbe a régi ablakokat, csöveket, faanyagot, stb. Hasznos lehet számodra. Azzal, hogy elviszed, még fizetni sem kell. Jót teszel nekik. 
 • Javíts, gyárts ! Ahelyett, hogy szaladj minden semmiségért az üzletbe, inkább barkácsolj magadnak szerszámot, inkább javítsd meg azt ami elromlott. 

Leasott telikertet tervezunk! ....leirjuk az elonyeit!

Posted on October 29, 2015 at 12:35 AM Comments comments (9)

Leirtuk az elöző bejegyzéseink egyikében, hogy vályogházat építünk.....pedig János, mindig szalmabálaház rajongó volt :) Annak a ténynek, hogy vályogházat építünk, több előnye és oka van. Ezek közül az egyik az az, hogy a falazáshoz szükséges anyag majdnem ingyen van, nem kell szállítani, sőt az előálítása magától adódik. Az anyag, amint tudjuk az a föld ( agyag ). Mivel önellátó életmódot kezdünk, ( erről még az első bejegyzésünkben írtunk )  az egyik célunk az az, hogy csökkentsük költségeinket és a másik az az, hogy a megéléshez  szükséges  dolgokat (föleg az eledelt) saját magunknak megteremtsük.  Ez a két cél eléréséhez olyan elképzeléseink vannak, hogy saját magunknak termeljük meg a szükséges árramot, hűtőszekrény helyett egy praktikus pincét építsünk, újrahasznosítjuk az összes vizet (fürdéshez nem használunk vegyszeres tisztító szereket ), kertészkedjünk, sőt a kertészkedési időszakot hosszabítsuk meg....és ezt az időszakot, úgye fütőtt (de nem feltétlenül) üvegházakkal. fólia házakkal -vagy nevezhetjük télikertnek- érjük el.

A kép csak ilusztráció jellegü. A kép forrása : www.media.thereadystore.com


Szóval, abból kiindulva, hogy szeretnénk magunknak egy téli kertet ( mi igy nevezzük ), rendre jöttek a számtalan előnyök, már csak azért is, mert ez közvetlen a ház folytatásában lesz, a háznak azon a részén ahol a fürdöszobánk és a száraz (komposzt) wc lesz.  Az előnyök leginkább azért alakultak ki, mivel félig földbe ásott téli kertet tervezünk...éspeddig 10 x 5 - ös gödröt, 120 cm mélyen és üveggel (kamion vagy bussz szélvédők) vagy fóliával fedve. Meglátjuk majd mire futja... Az elképzelésünk az, hogy az felső 30 cm réteget (termőföldet) levesszük és félre tesszük, majd a következő egy méter agyagot kivesszük és azt megint külön tesszük. Utána a termőföldet vissza tesszük, igy, ez 1 méter mélyre kerül, ahol ugye nincs fagy és elméletileg jobban tartja a nedvességet. Szóval az első előny az az, hogy eleve a növények gyökereit nem éri a fagy. Továbbá, az a tény, hogy a ház folytatásában lesz, könnyen megoldjuk a komposztot kiszedni a wc alul (akik tudják mit jlent a komposzt wc, tudják miről beszélünk). Ugyanez a tény segít azon, hogy a wc-n keresztűl ne áradjon be a hideg. A télikert egyik sarkában, egy vagy két 1000 literes tartály lesz elhelyezve, amibe az eső víz vagy (és) a szürke víz fog gyülni. Úgy gondoljuk, akad hely egy kis kamrának is (vagy akár folytatásában földalatti pincének is), igy télen, nem kell kimenni a hidegbe, ahozz, hogy valamit onnan felhozzunk. Tervezünk a télikertbe egy kis kályhát, amelynek a füstje a (házban lévő ) fürdőkád alá és onnan tovább a ház káményébe lesz bevezetve, igy besegít majd a meleg víz előállítására.

A kép csak ilusztráció jellegü! A kép forrása : www.secretsofthefed.com


Még nem is említettem az egyik legnagyobb nyerességünket, azáltal, hogy egy ilyen télikert mellett döntöttünk.  :) ...az az, hogy majdnem az összes falazóanyagot innen ki tudjuk termelni. Innen, a pincéből, a tavacska építésekor....és ami még nagyobb örömöt okoz, az az, hogy egyszer valakinek sgítettünk,  és ő igért nekünk kölcsön egy kotró gépet. El tudnátok ti képzelni valami egyszerűbbet? Mivel ezek csak tervek és csak elképzelések, előfordulhat, hogy vannak dolgok amiket nem látunk be, nem számítunk rá. Úgyhogy ne habozzatok, írjatok ha jobb ötletetek van, vagy ha úgy gondoljátok valahol tévedünk. :)


 Ha bármilyen kérdésed vagy megjegyzésed van, írhatsz az oldal aljára, vagy a Tanácsadás oldalra (ahol, előfordulhat, hogy már van válasz a kérdésedre)!

Mennyibe kerul(het) az idealis....kucko? ....es az onellátas?

Posted on October 27, 2015 at 11:40 AM Comments comments (2)

Amióta az önellátásról és az ideális házról írtunk, számos levél érkezett a postaládánkba (és egyesek a facebookon írtak) arra kérve, hogy mondjuk el tapasztalatunkból, azért mennyi pénz kell egy ilyen házat, sőt egy ilyen életmódot elindítani. Közben egyéb (negativ) dolgok is történtek, amire nem számítottunk és nagyon közel álltunk blogunk leállításához, de rövid idő alatt tisztázottak a dolgok és pozitivan látjuk a dolgokat : bejegyzéseink igenis felkeltik az érdeklődést és nagyon sok bíztató, bátoritó szavakat kaptunk. Tehát íme, a cimmel kapcsolatban mi is  tapasztalatunk, tanácsaink.

Kezdjük azzal amiben tapasztaltak vagyunk és konkrét választ tudunk adni : mennyibe kerül(het) egy környezetkímélő ház építése? Mert azért ne felejtsétek el, blogunkon csakis ilyen tipusú építkezésről beszélünk. És azt is eláruljuk, hogy most János „tolla” alól születnek a sorok. :)

Számomra ez a kérdés pont annyit jelent mintha azt kérdeznék tőlem „mennyi pénz kell egy gyerekhez, indulásból?” Igen, tudom. Egyesek számára nevetségesnek tünik igy megközelíteni a kérdést, mások meg jogosnak találják, hogy igenis pénz kell a gyerek csinálás/neveléshez. De erről lehet majd máskor beszélgetünk, röviden csak annyit említenék, hogy azért vállaltuk be 40 évesen a kis Bencét, mert mindig több gyerekes családot képzeltünk el magunknak, és ennyi év kellett elteljen, hogy rájöjünk arra, hogy nem a pénzen mulik a család tagok száma. :)


Na de, térjünk vissza a gyerekcsináláshoz....vagyis a házépítéshez. Amint már említettem, számomra a ház, a kuckó nem egy tárgy, egy eszköz vagy egy üzlet köztem (mint építtető ) és egy építkezési cég között, hanem a családnak egy tagja. Ezért vagyok úgy vele, hogy lehet nagyon drága (úgye felmérhetetlen) vagy éppenséggel ingyen vagy nagyon olcsó...mert a természet adta nekünk. Na azért mielött furcsaságókat írnátok nekem, belátom azért ez nem éppen így van a valóságban és igazat adok nektek, mindenkinek. Sokan pont azért válasszák az öko házat mert azt hallották, hogy a természetes anyagok nagyon olcsók és ettől kezdve a ház ára csökken. Igazuk van, de a legtöbb ilyen ember küldi az e-mailt és azt kérdezi „mennyibe kerűl kulcsrakászen” egy ilyen ház? Szerintem fogalmuk sincs mit jelent egy öko ház. (Amúgy, aki elöszőr böngészi sorainkat, elolvashatja mit jelent számomra az ideális ház a blog egy másik bejegyzésében. ) Az ímént emlitett emberek, következő lépésük az az, hogy építkezési csapathhoz fordulnak és ha megtalálják a megfelelőket akkor bizonyára nem lessz annyira olcsó mint ahogy a megrendelő elképzelte az elején. (simmán lehet számólni minimum 350 euro/ nm - legalábbis itt Erdélyben, de valószínű Magyarország területén is...itt tévedhetek). Azok az emberek akik valamennyire felfogták, hogy mit is jelent az öko ház építése, azok tisztában vannak, hogy RÉSZT KELL vennie a családnak a kuckó megépítésében, és ezeknek, igen, jóval ólcsobb lehet a ház. Csak van az a katégória aki azt mondja „nem tudom, nem vagyok képes megcsinálni” és segítséget kérnek (pl. egy tanácsadás ). Ebben az estben ezt a segítséget kell megfizetni, ami jóval olcsóbb munkaerő, mint egy egész csapat, amit a család vagy a baráti kör potól. És van, nem utolsó sorban, az a katégória akik tanulnak, elmennek kiképzésekre, tanfolyamokkal és amikor úgy érzik , hogy fel vannak készűlve, akkor nekifognak és egy két családtaggal megépítik a kuckót. Nekik lesz a legolcsóbb házuk, kivéve még azokat akik szakmabeliek :D.

Amúgy, a ház árát lényegesen meghatározza az igényeink (ultra simma és nagyon egyenes fal vagy nevezzük „natur”-nak, hová építünk, miből építünk, mekkorát, mennyire bízunk a természet adótságaiban, kivel építjük (segítségekkel vagy fizetett munkaerővel), mennyire lehet egy-két lépést kiküszöbőlni (bürokraciát, drága tervező, engedélyek, stb). Konkrétan beszélve, saját tapasztalomból (csak mert tudom, hogy sokan számokról szeretnétek olvasni), az a katégória aki csapathoz folyamodik, általában 300 euro/nm befektetésre számíthat, a második tipusú emberek, (akik valamennyire hozzájárúlnak a ház építéséhez ) 200-250 euro/nm árakra számíthat és a legutolsó katégóriában tartozok, (akik tanulnak és megcsinálják maguknak), számíthatnak 100-150 euro/nm kiadásra. Ami engem illett, annyit tudok elmondani, hogy úgy ahogy én elképzelem az építkezést, kb 80 nm-es házat szeretnék építeni családomnak és nem szeretném meghaladni az 5000 (öt ezer) eurot. Nem tudom mennyi ez ha négyzetméterre osztjuk :). Egy következő cikkben, elmesélem majd, hogy hogyan van elképzelve ez az egész. Ami minket illet, a családot, az indulási keretünk (úgy a kuckó építéséhez, mint az önellátó életmódhoz) 0 (vagyis nulla)! Csak amit saját munkámból összekaparintok. És azt is elárulom nektek (mert lehet azt gondoljátok hű de jól keresek), hogy leginkább tanácsadásért keresnek meg és napi 150 lejt szoktam kérni (azt hiszem 11000 forintnak felel meg), amit fizikailag ledolgozom. Amit még csinálok, és számíthat pénzforrásnak az az, hogy általam betanított csapatom mellé szegődöm (mert most már nem az én csapatom) és százalékot kapok (10-20%). Ez évente egy, max 2 ház! Havonta egy tanfolyamot is szoktam szervezni (általában 5 napost) és ilyenkor kb 200 eurot keresek. Na, de ezekről a személyes kiadásokról, bejöveteleből a további bejegyzésekben fogok írni. Ha tetszett nektek amit írtam és még írok, jelezzétek, mert akkor írok egy külön bejegyzést arról, hogy hogyan tudtok (elég sok) pénzt megsporólni akkor amikor házat építtek!

Egy picit eltávolodva a házépítéstől, ami a szükséges keretet illeti, az önellátó életmódhoz, tanácsot nem tudunk adni, csak azt tudjuk elmondani, hogy a saját keresetünkkel ugrunk neki, amit feljebb leírtam. A telek már megvan, és ára fejében segítségemet, tudásomat ajánlottam de ha ki is kellene fizetni, megtudom engedni magamnak, hisz nem hiába kerestünk kültelket, és minél távolabb a vársoktól...igy nagyon olcsók! Az elképzelésünk az az, hogy lépésenként felépítjük „birtokunkat”, házikó, kert, állatok sorrendben. Igy a kiadások rendre jönnek és remélhetőleg nem lesz  lényegesen nehéz....de ez majd kiderűl. :)


Ha bármilyen kérdésed vagy megjegyzésed van, írhatsz az oldal aljára, vagy a Tanácsadás oldalra (ahol, előfordulhat, hogy már van válasz a kérdésedre)!

Na es a haz? Mibol es hogyan epitsuk meg az idealis hazunkat?

Posted on October 22, 2015 at 4:55 PM Comments comments (1)

   Figyelem! Szerzői jog fenttartva! A JOGI NYILATKOZATOT olvassa el!   


     Mindenek előtt szeretném tisztázni veletek , hogy mit is jelent számunkra az ideális ház?! Az ideális háznak meg kell védenie a benne lakókat a rossz időtől ( eső , szél , kánikula, fagy). Az ideális ház falainak páraáteresztőknek kell lenniük ,és nagyon jó hőszigetelő képességgűnek . Nem kellene szennyezze a környezetet (sem amikor gyártják az anyagokat, sem építéskor, sem élete , sem "halála" során) . Az ideális háznak energiatakérosnak kell lennie , és nem szabad ártania a benne lakó egészségére sem. Egy ideális ház építése  nem kellene anyagi gondokat okozzon, semmiféleképp nem kellene kölcsönökhöz folyamodni, vagy egy tartalmas örökségre várni .Gondoljátok , hogy mindezen  feltételek összessége lehetetlenné vagy nagyon nehézzé tenné egy ideális ház megépítését? Szerintünk nem ! Sőt , amennyire bonyolultnak tűnik, annyira egyszerű! A természet segít nekünk ( és nem a bankok) !

Szerintünk a ház nem egy tárgy vagy egy eszköz , hanem az életünk része. együtt élünk: a ház velünk, mi pedig a házzal !

Amikor azt írtuk, hogy a falak páraáteresztőek kell legyenek,  már ott levehetitek a gondotokat a mű építkezési anyagokról ! Ezt a feltételt csakis természetes építkezési anyagokkal fogjátok tudni elérni....és itt még nem is beszéltünk az egészségről ! Minden mű építkezési anyag tartalmaz valamilyen vegyi anyagot. Amikor a házban lévő nedvesség ( pára) feloldja ezeket a vegyi anyagokat, azt mi belélegezzük, s különböző betegségeket kaphatunk el .  Bármennyire olcsó is legyen a gipszkarton, polieszter , diszperzit  , olcsóbb anyagot, mint a víz, a kő , a homok,vagy a szalma nem fogtok találni ! 

Szóval, nekünk tiszta az , hogy környezetkímélő, természetbarát, egészséges öko házat fogunk építeni ! Amin töprengtünk , az inkább az volt , hogy milyen anyagból, milyen technikával építsük meg a mi kis kuckónkat  ? ( A  kuckóról részletesebben a következő cikkben fogunk majd írni .) Most arról szeretnénk írni, hogy hogyan döntöttük el ,  miből és hogyan fogjuk építeni a Kuckót !  Természetesen János ,több mint 4 éves tapasztalata e téren, nagy mértékben hozzájárult a választáshoz. Mint sokan tudjátok, akik ezt a cikket olvassátok, elég bő a választék arra , hogy megépítsünk egy természetes házat. A természet megad mindent : kő , mész ( az alaphoz) , szalma, agyag , víz , fa ( a falak építéséhez) , nád ( a tetőhöz) , és a felsorolást folytathatnánk . 

János első perctől szalmabála ház rajongó volt , mivel annak idején látta számos előnyét . De azóta épített már szalmabála házat is, vályog házat is ,és egyéb technikákkal is ( szuper vályog, cordwood ) . Az összes közül ( mert ugye van a csömpölyeg technika, a vályog tégla, a zsákos technika , a hobbit ház , stb. ) 3 módszer nyerte el a tetszésünket : 

 • 1 - A szalmabála házak . Ugye hamar megy , a szalma az olcsó és nagyon jó a hőszigetelő képessége . János nagyon szeretett volna azzal büszkélkedni, hogy Romániában nekünk legyen az első teherhordó szalmabála házunk ( annak ellenére, hogy a helyi törvények ezt nem engedik meg) . Úgy gondolta, hogy ezt most mégsem kockáztatja meg , de ha már szerkezetes szalmabálaházban gondolkodunk, ahhoz elég sok fa anyagra lenne szükség , s ez számunkra eléggé költséges lenne . A másik fontos dolog , az hogy szeretnénk a család összes tagját bevonni a házépítésbe. Főleg a gyerekeknek, de talán még nekem is, elég nehéz lenne a 15-20 kg-os szalmabálákat tenni - venni. 
 • 2- A sárfal módszer. Itt a technika gyorsasága és egyszerűsége ragadta meg a figyelmünket . Egyetlen egy hátrányát láttuk: éspedig azt , hogy elég komoly munkaerőt ígényel és talán a szükséges vízmennyiség sem elhanyagolható. Ennél a módszernél sem igazán tudnánk bevonni a gyerekeket , csak a vakolásnál.
 • 3-A vályogház ( csömpölyeg technika) .  János addig volt szalmabálaház rajongó , amíg megépítették az első vályogházat. Nap mint nap csodálkozott e módszer egyszerűségén , szépségén , érdekességén és minimális költségein . Ha elég nagy a telked, akkor a falaid már ott hevernek a lábad alatt . A gyerekek imádnak Jánossal lenni , amikor dolgozik, s ez egy kiváló alkalom, arra , hogy ők is kivegyék a részüket a munkából .  Én mindig nagy csodálattal nézem őket , miközben a sárt gyúrják, vagy épp tapasztják a falat. János véleménye szerint azon módszerek közül, ahol a fő építkezési anyag a föld ( vályog tégla , döngölt fal , szuper vályog , stb. ) , a csömpölyeg technika minden szempontból a legmegfelelőbb : gyorsan lehet dolgozni vele ( képlékeny -, félnedves anyaggal építenek ) , a szerkezethez nem szükséges a faanyag , vonzó ( úgy a gyerekek, mint a felnőttek, imádnak a sárral játszani ) , és nem utolsó sorban , egy elképesztő szolid, kemény , tartó szerkezet alakul ki .

 

Amint látjátok, végülis vályogház mellett döntöttük, s a következő cikkünkben majd elolvashatjátok,  mennyi egyéb előnyünk származik még ebből .

E cikk utolsó soraiban még szeretném megemlíteni, hogy terveink szerint az alap kőből lesz ( nagy kövek összeforgatva, közöttük mészhabarccsal ) , a padló is vályogból lesz, ugyanúgy mint a falak , a tetőhöz szükséges fa anyagot az erdő ritkításakor megmaradt fából szeretnénk vásárolni , a szarufák között júh gyapjúval szigetelünk, és nyílászáróknak használt fakeretű  ablakokat szeretnénk vásárolni . A házat Székelyföldön gyártott , használt  agyagcserepekkel fednénk  .

Ha esetleg tanácsra lenne szüksége valakinek a természetes építkezéssel kapcsolatban , írjatok . János szívesen válaszol !

Amint már említettem, következő bejegyzésünkben több részletről is beszámolunk , ami a kuckónkat illeti : fűtés , víz , villany , és egyebek.

Szeretettel visszavárunk !

Ha bármilyen kérdésed vagy megjegyzésed van, írhatsz az oldal aljára, vagy a Tanácsadás oldalra (ahol, előfordulhat, hogy már van válasz a kérdésedre)!

Otthonoktatas. De miert is?

Posted on October 22, 2015 at 2:45 PM Comments comments (3)

   Figyelem! Szerzői jog fenttartva! A JOGI NYILATKOZATOT olvassa el!  

János, tevékenysége miatt, olyan körökben forgott ahol gyakran találkozott olyan személyekkel, akik nem járatták gyerekeiket iskolába, vagy éppen azon gondolkodtak, hogy kivegyék. Maga az otthonktatás nem volt számomra teljesen ismeretlen mivel olvastam róla, de mindig azt gondoltam, hogy arról szól ez, hogy a tanár otthon oktatja gyerekét.. János egyszer hazajött és azt kérdezte, hogy „mi lenne ha gyerekeink nem járnának többet iskolába”? Mi van?  Most képzeljétek el : olyan családokban nöttünk fel ahol fontos volt az, hogy felsőfokú iskolákat végezzünk. Szóval felmerűlt a téma.  De azért újdonság volt mindkettönknek. Megnéztünk egy két filmet. Többek között a „SumerHill” filmet is, olvasgattunk, informálodtunk. A dolgok egyre jobban világosodtak. Na de nézzük  csak, miért is kezdtünk egyre jobban ezen gondolkodni és meggyözödni, hogy ezt akarjuk :  elöszőr is mire tanít a mai (tanítási) rendszer? Azt mondják (általában) „Tanulj jól, mert ha nem, akkor buta maradsz és nem lesz munkahelyed”. Azt mondják „ha jól tanulsz, egyetemre mehetsz, nem kell lapátolnod és több pénzed lehet”.  Eddig, abból amit tanítanak, a főcél, a végeredmény (amiért tanul nikell...szerintük) az a PÉNZ! Továbbá, több ezer vagy tizezer gyerek LE KELL ÉRETSÉGIZZEN! ...mert ha nem „buta maradsz”. Több ezer vagy tizezer, ugyanabból a hét (itt Romániában) tantárgyból. Hát mi emberek egyformák vagyunk, egyforma tehetségeink vannak, egyformák kell legyünk? Mindannyiunknak irodai munkát kell végeznie? Igazgatók kell legyünk?...azért, hogy sok pénzünk legyen. Szerintünk készitik a társaságot a „csorda szellem”-re. ...hogy könnyebb legyen manipulálni, vezetni. A „pásztor kutyák” terelik a nyájat, könnyítik a „pásztor dolgát”.

Na, egy kicsit térjünk vissza : PÉNZ! Kell a pénz, természetesen, csak nem mindegy hogyan állunk hozzá. ŐK (értem itt a RENDSZERRE, akik vezetnék, írányitanák és irányitották eddig az életünket), azt szertenék elérni, hogy  mindent, de mindent PÉNZEL váltsunk ki! És ezt már az iskolában meg kell tanítani. NINCS PÉNZ, NINCS ÉLET.  NEM AZT CSINÁLOD AMIT A TÖBBI akkor furcsa vagy, buta vagy, stb. Persze tanítanak szép és jó dolgokra is : irní, olvasni, számólni, földrajz, történelem (minden ország az általa jónak látott történelmet), szinusz, koszinusz, NaOH, fotoszintézis, marcipán és minden kutyafáját....de kérdem én, mind ezeket, minden embernek tudnia kell (mert ha nem megbukik es akkor kiröhögik, és stb.)?. Nem lehet, hogy a gyerek azt sajátítsa el amit a legjobban szeret és amire tehetsége van? Nem lehet a gyereket arra nevelni, hogy igen, kell a pénz, mert ez jött a korral, korszakkal, de az legyen a fontosabb, hogy teremtsed meg magadnak a megélhetőséget (élelmet, kuckót) és csak azokat a dolgokat szerezd be magadnak pénzzel amit nem tudsz magadnak megteremteni? Ahozz, hogy ne halj éhen (sőt, hogy finom, egészséges eledeled legyen), nem kell feltétlenül pénz. Meg tudod teremteni te is magadnak. A házépítéssel ugyanaz a helyzet. A természet része vagyunk és az meg is teremtett mindent ahozz, hogy megéljünk. Nem kellene pénzzel (munkahelyekkel, a saját idönket áldozni modern rabszolgaként másoknak) kiváltani. Na, szóval nem akarok filozofálni, de ez az egyik ok amiért nem akarjuk, hogy bármilyen rendszer oktassa a gyerekeinket a saját érdekei elérésének céljából. 

A másik ok az az, hogy inkább a kreativitásukat, tehetségeiket fejlesztenénk, figyelve azt hogy mit szeretnek. Ha ők otthon tanulnak, mi a szülök is kénytelenek leszünk (tovább) tanulni. Fontosnak találjuk azt, hogy minél többet tudjanak meg a növényekről, állatokról, ezekkel való kapcsolatokról (ami azért eléggé kimarad az iskolákban). Minél többet tanuljanak az emberekről.

A lényeg az egészben az az, hogy egyre több előnyét láttuk az otthon oktatásnak (és akit érdekel a téma, biztos talált már ennél jobb weboldalt ahol az előnyökról olvashat), viszont kérdéseink voltak, bizonytalanok voltunk. Képesek vagyunk, mi a szülök, ezt végrehajtani? Hisz nem vagyunk tanítok. (persze később megtudtuk azt is, hogy jobb tanító mint a szülő, nincs :)  ). Mit  mondanak a rokonaink, ismerőseink? Szegényeknek még az is sok volt, hogy a világvégén vettünk telket, hogy vályog vagy szalma házat építünk, amikor a mai világban mindenki komoly beton házakat épít....

Tovább olvasgattunk, érdeklödtünk és tapasztalt, okos, otthon oktató szülöktől megtudtuk azt, hogy milyen lépéseket kell megtennünk, azt hogy ha én biologiát éppen nem tudom átadni a gyereknek akkor az úgyis megtanulja, hisz benne lessz, vele lessz a a biológiával, és ha valamire nagyon kiváncsi akkor úgyis megtanulja akár tőlünk akár más barátaitól, barátainktól.....hoppá! Barát, társ(adalom)! Igen, ne aggódjon senki. Azért mert nem járnak iskolában nem lesznek zárkózottak, elzárva. Társaságokban járunk majd (táncólni, lovagólni, stb), sőt, ha befejezzük a házikót, tervezünk egy európai körútat mint önkéntesek. Miért? Azért hogy (főleg) a gyerekek fogják fel azt, hogy az emberek mindenhol egyformák függetlenül a szinűktől, nyelvüktől amit beszélnek, stb. Más kúlturákkal ismerkedni. Nyílni :D 

Nem tudom ha tanácsot vártatok tőlünk ebben a cikkben, vagy másra számítottatok, de nemsokára elkezdjük az otthonoktatást és akkor többet tudok írni annak a folyamatáról. Ha tanácsot kellene adjak, akkor csak azt tudom mondani, hogy inkább a természt felé vezessétek gyerekeiteket és nem a mű(anyag) élet felé,  és a legnagyobb vagyon nem a PÉNZ, hanem a TUDÁS. (de nem feltétlenül az a tudás amit az iskolában átadanak )

Ha bármilyen kérdésed vagy megjegyzésed van, írhatsz az oldal aljára, vagy a Tanácsadás oldalra (ahol, előfordulhat, hogy már van válasz a kérdésedre)!

 

Hogyan valasztottuk (talaltuk) a megfelelo telket az onellato eletmodhoz

Posted on October 21, 2015 at 11:55 AM Comments comments (0)

Figyelem! Szerzői jog fenttartva! A JOGI NYILATKOZATOT olvassa el!


Az előbbi bejegyzésben meséltem el azt, hogy miért is döntöttünk úgy, hogy tanyát építünk magunknak és önellátó életmódot folytatunk majd. Amikor ezek a dolgok tisztultak bennünk, eldöntöttük falura költözünk. Mivel elég gyakran kellett albérletet cserélni, és nem voltunk rokonokhoz, szülökhöz kötödve, teljesen mindegy volt az, hogy hova költözünk.. Jánosnak, aki már elég ismert és jártas volt a környezetkímélő építkezés terén, többen is ajánlottak  Románia területén földet. Természetesen legtöbben érdekből ( építsünk együtt ökofalut,  turisztikai központot, stb ). Aki már bejárta Romániát, az biztos egyet ért velünk, hogy gyönyörű tájak vannak itt (Jánosnak volt szerencséje kerékpárról látni, majdnem az egész országot ). Ha szeretnél valahova letelepedni, elég nehéz dönteni, kiválasztani a legszebbet vagy a legjobb foldreszt.

Egy megbeszélés alapján, úgy döntöttünk, hogy hagyjuk a szívünk válasszon és ebben az estben a János szíve erősebb volt és ő ajánlotta keressünk (ugyancsak) albérletet Erdély azon a részén, jobban mondva közel hozzá, ahol édesannya született. Szép hely. Itt kezdődnek a hegyek, már a dombok is magasabbak. 3o kilóméteres körzetben kerestük a lakást és elég hamar meg is találtuk. A célunk az volt, hogy kertes házat béreljünk, majd ugyanott keressünk, vásáróljunk földet.  

Amint írtam, íme elég messze voltunk a szennyező várostól, ahol szép volt, csendes, friss és egészséges levegő. Boldogak voltunk. Elkezdtünk álmüdozni, remélni. Alig vártuk hogy elkezdjük keresni a földet.

Elkezdtünk a falut körbevevő dombokon sétűlni, keresni. Rengeteg megdolgozatlan föld volt. De a táj az lenyügöző. Tetszett nekünk.  Álmodoztunk. Számunkra megfelelő árak voltak. ...és itt el kell mondanom, hogy külterületet kerestünk. Hely kellett nekünk. Fél hktárt szerettünk volna minimum.  Nem szándékoztunk csatlakózni semmilyen szólgáltatáshoz. Tudtuk akkor (és most annál inkább), hogy képesek leszünk megteremteni mindazt amire szükségünk lesz : víz, villany, meleg, stb. Számunkra a legfontosabb az volt, hogy tudjuk maximálisan a természet adóttságait kihasználni : viz, föld, nap, fa, kő, stb....mindezek, amíből az ember meg tud élni, melegedni, mosakodni és építeni! ...de, ugyanakkor nem akartunk túl messze sem a falutól. Nem akartunk elszigetelten élni, csak hely kellett nekünk és a kilátás :). No, meg az iskolára is gondoltunk. Akkor még nem tudtunk semmit az otthon oktatásról. Az majd következett.

Eladó földek iránt kezdtünk érdeklődni. Találtunk de a hivatalós papírok nem voltak rendben. A polgármesteri hívatalba is bementük. Ott azt mondták, hogy semmi föld nincs eladó és rá két napra megtudtuk, hogy valaki több hektárt is vásárólt. Javasolták, hogy legközelebb csúszópénzzel menjünk. Nahát ez elég bosszantó volt. Úgy döntöttünk nem maradunk a faluban. Azért sem mert már egyesek  fúrcsáknak néztek..pedig nem haraptunk meg senkit...de akkor is, jövevény vagy..

2014 nyarán, másik két barátunkal együtt, autóba ültünk és 2 hétig, nap  mint nap bejártunk külömböző falvakat. Eldugott(abb) falvakat. Hihetetlenűl szép ez az ország, amikor ösvényeire tévedsz. Minden nap más falu, más emberekkel találkoztunk, kérdezősködtünk, érdeklödtünk. Találni találtunk. Jót is rosszat is, szépet  is és..mondjuk úgy, hogy nem megfelelő földeket is. 

Egyik nap egy olyan helységben jártunk amely közelében tudtuk, hogy van egy szalmabála ház. János nagyon szerette volna ezt meglátni. Úgyhogy elugortunk ebbe a kis falucskában. Megnéztük a házikót, megismertük a tulajdonosakt is.  Beszélgettünk. Kiderült, hogy egyformák a célok. Meg kedveltük egymást, sok mondani valónk volt. Másnap földet ajánlottak nekünk. Egy 60 ár-as és egy 30 ár-as (0.3 ha vagy 3000 nm) darabot. Mi a kissebiket választottuk. A helység parányi, elhagyott falu. Annak ellenére, hogy csak 15 km-re vagyunk egy elég nagy váróshoz. De (szerencsére) ez az út nem járható csak terepjáró gépekkel. Csak egy 30 kilóméteres kerülővel lehet bejútni ebbe a zsákfaluba, ahol se üzlet, sem iskola. Elektromos áram hálozat az van. .Hegyvidék, de mégis csak 600 méterre fekszik a tenger szintjéhez képest. Erdö van, víz van, kövek vannak. 

Ami kimondottan a kiválasztott földrészt illeti, szerintünk nagyon is alkalmas a terveink megvalósításához : víz, fa, nap, föld van, annak ellenére, hogy kültelek, maximum 5 perc és a faluban lehetunk (gyalog). Számunkra az is fontos, hogy  fölöttünk már nem szennyzi senki sem a talajt és mi is megfogadtuk, hogy mi sem fogjuk szennyezni senki vizét, földjét. 

Az az igazság, hogy ehezz hasonló, megfeleő földrőszeket találtunk még, de azért választottuk ezt amit leírtam mert  a kedves, 7 tagú család mellett (akiről feljebb írtam, és akik egyszerüen felajánlották ezt a földrészt), a helységben még négy ehhez hasonlóan gondolkodó család van. Egyszóval, úgyéreztük, hogy egy kialakúló, önellátó közösségba pottyantunk....és ez döntö volt számunkra.

Most már, hogy megvan a számunkra megfeleő föld darab, megengedjük magunknak, hogy a saját OTTHONUNKRÓL álmodjunk. Elkezdtük a kis kuckónkat tervezgetni...de erről, majd a következő bejegyzésben, jó? :D


Ha bármilyen kérdésed vagy megjegyzésed van, írhatsz az oldal aljára, vagy a Tanácsadás oldalra (ahol, előfordulhat, hogy már van válasz a kérdésedre)! 

Miert es hogyan lettunk fogyasztokbol onellatok?

Posted on October 20, 2015 at 2:30 PM Comments comments (0)

   Figyelem! Szerzői jog fenttartva! A JOGI NYILATKOZATOT olvassa el!  


 

2011 - et írt a naptár. A nagyváros füstös, zajos , szürke hétköznapjaiban egy 4 fős család . Férj és Feleség, mindketten 35 év körüliek, valamint 2 gyerek (3 és 5 évesek ). albérletben laktunk, pontosabban, albérletből albérletbe vándoroltunk. Nagy fizetésekről álmodoztunk, hogy "elérhessük" azt a szintet, amivel elég jó kölcsönt vehetünk fel egy kis "kamra" vásárlásához . Városban születtünk, s különböző városokban laktunk , nagyvárosokban is. Középfokú végzettséggel rendelkezünk . a természet szeretete mellett , csupán "normális" életet szerettünk volna élni, munkába járni , eleget keresni ahhoz, hogy a legszükségesebbek meglegyenek , ami a minimális komforthoz szükséges, a gyerekeinket szerettük volna a "legjobb iskolákba" járatni. Többen magatokra ismertek, ugy-e? alkalmazottak lettünk, kölcsönöket vettünk föl ( személyi ) , és bíztunk benne, hogy előbb -utóbb a saját magunk "főnökei" leszünk. Szórakozásaink - a bicikli túrák és a természetben való barangolások ( a városhoz közel, mert kirándulást nem engedhettünk meg magunknak) mellett - a bevásárló központok látogatása, játszótereken üldögélés, amíg a gyerekek hintáztak, vagy szaladgáltak, valamint a különböző "fesztiválok"-on való részvétel, ami a zsúfoltságról volt inkább híres.Természetesen kezdett nagyon szűk lenni a "buksza", pedig néha előfordult, hogy nőttek a fizetések , vagy "megkóstoltu" a nyugati fizetést is. Nem figyeltünk föl rá, hogy tulajdonképp egy sakk játszmának a részesei vagyunk. Egy játszmának, amelyben mi voltunk a bábuk. Egy játszma, amiben a királyt és a királynőt is a játékosok "mozgatják". Ezek okos és jó játékosok voltak.

Kezdődtek a nehézségek, ugyanis sehogysem "futotta a széle a hosszát". a fekete felhők ott lebegtek a fejünk fölött , pedig "paradicsomban" éltünk. A felhőtlen boldogságot beárnyékolták olykor a veszekedések. Aztán jöttek a kisebb egészségügyi problémák is ( szív) .....és kénytelenek voltunk valamiféle megoldást találni, hogy mentsük a még menthetőt. Nem volt késő . Lehet, hogy most még többen magatokra ismertek?

Így jutottunk elhatározásra, hogy , ha már a pénzünk jó része úgyis elmegy a "kényelemre" ( számlák, albérlet , közköltség, napközi két gyerekre ,élelem - a multiktól, természetesen, stb.) közös megegyezés alapján , egyetlen megoldás : a kiadások csökkentése. Ezt hogyan lehetséges? Elsősorban úgy, hogy megteremtjük magunknak a mindennapi betevőt . Földünk (telkünk) nem volt, nem örököltünk. a további költségek csökkentéséhez még hozzájárulhat az is, ha a gyerekek oktatása kevésbé költséges intézményekben folyna, lemondanánk néhány luxus cikkről ( autónk amúgy sem volt) mint például kábel tv előfizetés ( teljes csomag, internettel, stb.) , autóbusz jegyek és bérletek , stb.

Az optimális-számunkra- megoldás : vidékre költözni ! Az eredmény rögtön észrevehető volt . : a gyerekek szabadon járhattak -kelhettek a falu minden zeg-zugában, különösebb felügyelet nélkül , sokkal alacsonyabb bérleti díj , saját termesztésű étel ( ezúttal egészséges, természetesen) , s elkezdtünk (más) terveket szövögetni ...ismét. Mint annak idején , amikor össze házasodtunk ! :) A gyerekek "oktatására" költött ( iskola, óvoda) összeg majdnem 80 %-al csökkent . Furcsa, de az utcán mindenki köszönt, még ha egyesek furcsán is néztek . :) A sok jó dolog mellett , természetesen akadt olyan is, amire nem számítottunk és nem kalkuláltuk be, amikor erre a lépésre szántuk el magunkat : nem volt fürdőszobánk, és tálban vagy teknőben mosakodtunk. A nagyobb gyereknek valódi sokk volt a nagyvárosból elköltözni, barátokat otthagyni , egerek futkorásztak, éjszaka is kellett pakolni a tüzet , és még néhány kellemetlennek tűnő dolog, ami a beilleszkedéssel járt , de sikerült túltenni magunkat ezen is.

Mivel építkezésben dolgoztam ( kb. 6 éve) , lehetőségem adódott részt venni néhány elméleti és gyakorlati képzésen a környezebarát építkezés terén. Elfogadtam. Új volt és érdekes. Jó lehetőségnek tűnt egy "jó vállalkozás" elindításához.Azonban elérkezett egy újabb fontos pillanat az életünkben: egy lehetőség arra, hogy segítsek egy családnak ,nyugaton ,( 55 év körüli házaspár) -közben tanulhattam is-megépíteni egy szalmabála házat. Ez volt az első szalmabála ház , amit életemben láttam, valamint az első család, akik öko elvek alapján éltek: műanyag hulladékok nélkül, komposzt WC ,újrahasznosítás , permakultúra , másokra való odafigyelés , stb. Ez egy fontos "klikk" volt életemben .Ennek ellenére, azzal a gondolattal jöttem haza, hogy elindítok egy jó vállalkozást a tanultakalapján: szalmabála építkezés. Gyorsan meg is szerkesztettem egy honlapot ( aminek ma sok látogatója van) , és megérkezett az első rendelés , majd a következő év tavaszán föl is építettünk egy ilyen házat Romániában is. Mivel nem voltam túl gyakorlott , el is követtem néhány hibát - amelyekre nem vagyok büszke- de rájöttem ( lassacskán) , hogy egy környezetbarát háznak ( a szó szoros értelmében) , semmi köze a "vállalkozáshoz" , ilyen érdekeltségben .....hanem egy( más) élet stílus. Egy jobb élet tílus, mint amit addig ismertem/ismertünk. Miért ? Mert kezdtem megtapasztalni, hogy ezáltal védem a környezetem , és ha védeni szeretném a környezetem, nem elég csupán természetes alapanyagokat használni, hanem az azzal járó , és azt követő tevékenységeim által is azt kell tennem. Nem lakhatok egy környezetbarát házban úgy, hogy közben szennyezem a különböző műanyag hulladékokkal a környezetem , és olyan tevékenységeket végzek, amihez sok energiára van szükség. Nem szeretnék többé a multinacionális cégek módosított élelmiszereiből vásárolni ( addig, amíg meg tudom termelni a saját egészséges zöldségemet , a saját földemen) , nem akarok 6-9 liter vizet lehúzni a wc-n, csak mert könnyítettem magamon(ezt megtehetem kinn, a kertem végében , anélül , hogy lehúznám a vizet , amiért fizetek akkor is, amikor bejön , s amikor ki is megy a vezetéken) , nem akarok kölcsönökhöz folyamodni, hogy megépítsem a házam, addig, amíg megtehetem ezt úgy, hogy fölhasználom a telkem közelében lévő természetes építkezési alapanyagokat.....és még sorolhatném a példákat. a továbbiakban a természetes építkezés terén termtem meg a megélhetéshez szükségeseket, de ezt már nem nevezném vállalkozásnak.Jobban szeretném, ha segíthetnék az embereknek, s ennek fejében én is segítséget kapok, ha még olykor ez a segítség pénzbeli is. Ezt a keresetet most másképp látom:egy szükséglet, ami fedezi azt , amit nem tudok én magam megtermelni, és nem egy vagyon, amit gyarapítani kell, hogy a régi dolgokat ( tv. , telefon , autó, stb.) újakra cserélhessem.Igyekszünk csökkenteni a kiadásokat és megtermeszteni a legszükségesebbeket . A fő célunk egy harmonikus élet megteremtése a családdal együtt , a természethez közel és 3 gyerekümk oktatása arra, hogy a természetet óvják, hisz része vagyunk és Ő mindent megad nekünk egy egészséges, boldog élethez. Igen! Amikor rájöttünk, hogy nem kell aggódni amiatt, hogy „miből” neveljük a gyerekeinket, úgy döntöttünk legyen egy 3-ik gyerek is...kis Bence :). Ezek után következett az ideális telek, föld keresése, de azt, hogy hogyan találtuk meg egy másik bejegyzésben fogom majd leírni!


   Ha bármilyen kérdésed vagy megjegyzésed van, írhatsz az oldal aljára, vagy aTanácsadás oldalra (ahol, előfordulhat, hogy már van válasz a kérdésedre)! 


 


Rss_feed