Blog

Onellatas, videki elet, fust es egerek

Posted on November 8, 2015 at 5:00 PM
Kedves barátaink! Nem azért írjuk ezeket a sorokat, mert annyira ötleteseknek és kreatívoknak tartjuk magunkat, hogy ezen a módon elvárjuk a tapsokat. Nem mi találtuk fel azokat , amiket sorainkban leírunk. Mi csak tanulmányoztuk, átvizsgáltuk és megpróbálunk ezekhez alkalmazkodni , vagy ezeket a mi igényeinkhez igazítani. Amit leírunk, saját tapasztalataink vagy elképzeléseink jövöre nézve. Tippeknek, tanácsoknak lehet számítani. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy hasznos információk lehetnek azok számára akik először hallanak ezekről a dolgokról :)

       Vidék , szép tájak , friss levegő , egészséges kaja , szabadság , leválás a rendszerről, kiadások csökkentése ! Ugye ti is erre számíttok , amikor tervbe veszitek a vidékre költözést ?! Persze ez mind igaz és valós lehet, nincs ezzel semmi gond . De azért akadnak olyan dolgok is , amikre nem számítottunk , és bizony-bizony komoly kihívások lehetnek ...főleg azok számára , akik még nem éltek soha falun ! Úgy gondoltuk , ebben a cikkben elmondjuk nektek, hogy milyen nehézségekkel , gondokkal kűzködtünk , amióta vidéken élünk . Persze , nem kell megijedni nem riasztott el , vizont egy párszor eszünkbe jutott a városi kényelem . 

         Melyikkel is kezdjük? Mindenk előtt tudnotok kell , hogy , kicsitől -nagyig , imádjuk az állatokat és a természetet . Épp ezért , amikor először megláttuk az egereket a házban , annyira élveztük a dolgot , hogy aranyos fényképeket is készítettünk róluk , miközben a maradék kakaót itták a csészéből. Tudtuk, hogy Mikey Mouse nagyon ügyes , és szereti a gyerekeket , viszont azt csak később tudtuk meg , hogy milyen iramban szaporodnak . ...és itt kezdődtek a gondok ! Próbáltunk velük emberiesen bánni , és élve kitessékelni őket a házból . Élve próbáltuk megfogni őket . Ment ez nekünk , de annyira lassan , hogy , amíg egyet megfogtunk, és az ajtón kívűl vittünk , addig a többi cincogó képes lett volna meginni egy vödör kakaót pár perc alatt . Még ez sem lett volna olyan nagy gond , mert szívesen adtunk volna nekik, viszont ezek az egészen szemtelen kis rágcsálók , már a ruháinkat kóstolgatták , sőt képesek lettek volna velünk egy ágyba bújni . Sajnos gyilkos megoldásokhoz folyamodtunk , de ez sem oldotta meg teljesen a problémát . Az egerek ugyan eltűntek , de a szaguk maradt , és az nem volt kellemes ! Ez a mese minden ősszel előlről kezdődik .

Szüleink vidékről származnak , tehát mindketten töltöttünk elég időt falun , a nagyszülőknél , ahhoz, hogy rájöjjünk ,  ott az emberek barátságosabbak, nyitottabbak , segítőkészebbek . Emlékezve ezekre , felnőtt korunkban , visszatérve vidékre , ugyanerre számítottunk . Csalódás ért , mivel a mai társadalom megváltoztatja az embereket. Zárkózottabbak, irigyebbek , sokkal elfoglaltabbak azzal , hogy városi munkahelyükre rohanjanak reggeltől-estig . Mondhatjuk, hogy aligha találtunk barátot magunknak , sőt , egy pár ember kivételével, sokan furcsáknak is néztek ( például azért mert nem nézünk tv-t , szalmabála -vagy vályogházat szeretnénk építeni , és egyéb hasonló dolgok miatt ) . Úgy gondoljuk, ez csak akkor fog változni , amikor megépül a kis kuckónk, ott ahol már egy kialakulóban lévő kis öko közösség vár ránk .

El kell mondanunk, hogy annyi füstöt nyeltünk itt a két év alatt , hogy már fontolóba vettük , fel kellene használni ezt valamire : például az egerek kiírtására ! :) Az a lényeg , hogy teljesen felkészületlenek voltunk ilyen szempontból, amikor idejöttünk . Földgázzal fűtöttünk eddig , itt pedig fával kellett tüzelnünk . Nem tudtuk , milyen fával érdemesebb , mikor kell azt beszerezni . Nem tudtunk semmit a kályhákról, kéményekről, jobban mondva ezeknek a karbantartásáról , emiatt rengeteg füstöt szívtunk , s annak ellenére , hogy égett a tűz a kályhában, elég sokszor fáztunk . Erre rájátszott az is, hogy a ház fapadlója alatt föld volt , amelybe az egerek  autópályákat ástak , és úgy süvített be a hideg a házba , mintha az autógyártók tesztelték volna az aerodinamikát ! Most sokan azt gondoljátok, hogy megjavíthattuk volna a padlót , de biztosan akad köztetek is olyan , aki elgondolkodott már azon, hogy az albérletben nem biztos, hogy megéri nagyobb munkába befektetni a pénzt, vagy az energiát . 

Még lenne egy gond, amiről részletesebben is lehetne írni ,( ez az iskolával , pontosabban a gyerekeink iskola- ,osztálytársaival kapcsolatos) de úgy gondoljuk, jobb , ha nem részletezzük, mert nem szeretnénk fajgyűlölőknek tűnni, és nem is vagyunk azok .Ez az egyik ok ( de nem a legfontosabb ) , amiért az otthonoktatást választottuk , amiről egy előző cikkünkben meséltünk .

Biztos vannak és lesznek más gondok is , de ezek nem olyan súlyosak , hogy  miattuk feladnánk a terveink megvalósítását . Mindenféleképp írni fogunk a többiről is , de most kénytelen vagyok abbahagyni, mert nem látom a billentyűzetet a füsttől , és két egeret kell lapátra tennem !  :D


UI. : amikor már nem hallotunk egér rágcsálást, és nyugodtan feküdtünk az ágyunkban, más meglepetés ért : ezek nem rágtak, nem cincogtak. Ezek csíptek és ugráltak....és tényleg bebújtak az ágyunkba. Azt olvastuk, hogy a bolhát, diófa levelekkel el lehet űzni. Csak, hogy ne öljük meg őket. Hát lehet, hogy nem ismerjük a díófát (pedig ettük a gyümölcsét), de itt is a vegyszer lett a megoldás :(

Categories: Gondok

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

3 Comments

Reply Ifi Géza
10:11 PM on November 8, 2015 
ismerem ezt a "gondot". Össz véleményem, őseinket kell "kifűrkészni", ami - ugye - nem lehetséges, mert sírba szállnak, szálltak. Itt születtem, megadatott, hogy visszatérhettem, de igen körülményes újra - vagy - megszerezni a tapasztalatokat. Kitartás! Menni fog! Üdv.
Reply Kuckó lakó
5:42 AM on November 9, 2015 
Ifi Géza says...
ismerem ezt a "gondot". Össz véleményem, őseinket kell "kifűrkészni", ami - ugye - nem lehetséges, mert sírba szállnak, szálltak. Itt születtem, megadatott, hogy visszatérhettem, de igen körülményes újra - vagy - megszerezni a tapasztalatokat. Kitartás! Menni fog! Üdv.

Köszönjük. :)
Reply Williamdraips
11:12 AM on February 14, 2017 
Hello.
I need to contact admin.
Thank you.