Blog

Na es a haz? Mibol es hogyan epitsuk meg az idealis hazunkat?

Posted on October 22, 2015 at 4:55 PM

   Figyelem! Szerzői jog fenttartva! A JOGI NYILATKOZATOT olvassa el!   


     Mindenek előtt szeretném tisztázni veletek , hogy mit is jelent számunkra az ideális ház?! Az ideális háznak meg kell védenie a benne lakókat a rossz időtől ( eső , szél , kánikula, fagy). Az ideális ház falainak páraáteresztőknek kell lenniük ,és nagyon jó hőszigetelő képességgűnek . Nem kellene szennyezze a környezetet (sem amikor gyártják az anyagokat, sem építéskor, sem élete , sem "halála" során) . Az ideális háznak energiatakérosnak kell lennie , és nem szabad ártania a benne lakó egészségére sem. Egy ideális ház építése  nem kellene anyagi gondokat okozzon, semmiféleképp nem kellene kölcsönökhöz folyamodni, vagy egy tartalmas örökségre várni .Gondoljátok , hogy mindezen  feltételek összessége lehetetlenné vagy nagyon nehézzé tenné egy ideális ház megépítését? Szerintünk nem ! Sőt , amennyire bonyolultnak tűnik, annyira egyszerű! A természet segít nekünk ( és nem a bankok) !

Szerintünk a ház nem egy tárgy vagy egy eszköz , hanem az életünk része. együtt élünk: a ház velünk, mi pedig a házzal !

Amikor azt írtuk, hogy a falak páraáteresztőek kell legyenek,  már ott levehetitek a gondotokat a mű építkezési anyagokról ! Ezt a feltételt csakis természetes építkezési anyagokkal fogjátok tudni elérni....és itt még nem is beszéltünk az egészségről ! Minden mű építkezési anyag tartalmaz valamilyen vegyi anyagot. Amikor a házban lévő nedvesség ( pára) feloldja ezeket a vegyi anyagokat, azt mi belélegezzük, s különböző betegségeket kaphatunk el .  Bármennyire olcsó is legyen a gipszkarton, polieszter , diszperzit  , olcsóbb anyagot, mint a víz, a kő , a homok,vagy a szalma nem fogtok találni ! 

Szóval, nekünk tiszta az , hogy környezetkímélő, természetbarát, egészséges öko házat fogunk építeni ! Amin töprengtünk , az inkább az volt , hogy milyen anyagból, milyen technikával építsük meg a mi kis kuckónkat  ? ( A  kuckóról részletesebben a következő cikkben fogunk majd írni .) Most arról szeretnénk írni, hogy hogyan döntöttük el ,  miből és hogyan fogjuk építeni a Kuckót !  Természetesen János ,több mint 4 éves tapasztalata e téren, nagy mértékben hozzájárult a választáshoz. Mint sokan tudjátok, akik ezt a cikket olvassátok, elég bő a választék arra , hogy megépítsünk egy természetes házat. A természet megad mindent : kő , mész ( az alaphoz) , szalma, agyag , víz , fa ( a falak építéséhez) , nád ( a tetőhöz) , és a felsorolást folytathatnánk . 

János első perctől szalmabála ház rajongó volt , mivel annak idején látta számos előnyét . De azóta épített már szalmabála házat is, vályog házat is ,és egyéb technikákkal is ( szuper vályog, cordwood ) . Az összes közül ( mert ugye van a csömpölyeg technika, a vályog tégla, a zsákos technika , a hobbit ház , stb. ) 3 módszer nyerte el a tetszésünket : 

  • 1 - A szalmabála házak . Ugye hamar megy , a szalma az olcsó és nagyon jó a hőszigetelő képessége . János nagyon szeretett volna azzal büszkélkedni, hogy Romániában nekünk legyen az első teherhordó szalmabála házunk ( annak ellenére, hogy a helyi törvények ezt nem engedik meg) . Úgy gondolta, hogy ezt most mégsem kockáztatja meg , de ha már szerkezetes szalmabálaházban gondolkodunk, ahhoz elég sok fa anyagra lenne szükség , s ez számunkra eléggé költséges lenne . A másik fontos dolog , az hogy szeretnénk a család összes tagját bevonni a házépítésbe. Főleg a gyerekeknek, de talán még nekem is, elég nehéz lenne a 15-20 kg-os szalmabálákat tenni - venni. 
  • 2- A sárfal módszer. Itt a technika gyorsasága és egyszerűsége ragadta meg a figyelmünket . Egyetlen egy hátrányát láttuk: éspedig azt , hogy elég komoly munkaerőt ígényel és talán a szükséges vízmennyiség sem elhanyagolható. Ennél a módszernél sem igazán tudnánk bevonni a gyerekeket , csak a vakolásnál.
  • 3-A vályogház ( csömpölyeg technika) .  János addig volt szalmabálaház rajongó , amíg megépítették az első vályogházat. Nap mint nap csodálkozott e módszer egyszerűségén , szépségén , érdekességén és minimális költségein . Ha elég nagy a telked, akkor a falaid már ott hevernek a lábad alatt . A gyerekek imádnak Jánossal lenni , amikor dolgozik, s ez egy kiváló alkalom, arra , hogy ők is kivegyék a részüket a munkából .  Én mindig nagy csodálattal nézem őket , miközben a sárt gyúrják, vagy épp tapasztják a falat. János véleménye szerint azon módszerek közül, ahol a fő építkezési anyag a föld ( vályog tégla , döngölt fal , szuper vályog , stb. ) , a csömpölyeg technika minden szempontból a legmegfelelőbb : gyorsan lehet dolgozni vele ( képlékeny -, félnedves anyaggal építenek ) , a szerkezethez nem szükséges a faanyag , vonzó ( úgy a gyerekek, mint a felnőttek, imádnak a sárral játszani ) , és nem utolsó sorban , egy elképesztő szolid, kemény , tartó szerkezet alakul ki .

 

Amint látjátok, végülis vályogház mellett döntöttük, s a következő cikkünkben majd elolvashatjátok,  mennyi egyéb előnyünk származik még ebből .

E cikk utolsó soraiban még szeretném megemlíteni, hogy terveink szerint az alap kőből lesz ( nagy kövek összeforgatva, közöttük mészhabarccsal ) , a padló is vályogból lesz, ugyanúgy mint a falak , a tetőhöz szükséges fa anyagot az erdő ritkításakor megmaradt fából szeretnénk vásárolni , a szarufák között júh gyapjúval szigetelünk, és nyílászáróknak használt fakeretű  ablakokat szeretnénk vásárolni . A házat Székelyföldön gyártott , használt  agyagcserepekkel fednénk  .

Ha esetleg tanácsra lenne szüksége valakinek a természetes építkezéssel kapcsolatban , írjatok . János szívesen válaszol !

Amint már említettem, következő bejegyzésünkben több részletről is beszámolunk , ami a kuckónkat illeti : fűtés , víz , villany , és egyebek.

Szeretettel visszavárunk !

Ha bármilyen kérdésed vagy megjegyzésed van, írhatsz az oldal aljára, vagy a Tanácsadás oldalra (ahol, előfordulhat, hogy már van válasz a kérdésedre)!

Categories: Hazepites, Hasznos tanacsok

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

1 Comment

Reply Kisfügedi Péter
3:47 PM on October 23, 2015 
Tiszteletem! Kisfügedi Péter vagyok Szekszárdról! Nagyon szimpatikus ez az oldal, teljes mértékig ezen az úton járok ami az önellátást illeti majd egy hektár nem egybefüggő területen. Ház építés előtt álok jövőre mindenképpen épülni fog a kis kuckó 58nm es belső alapterülettel, 60 cm falazattal ami vályogból épül. A vályogfal.hu Gáspár János nevezetű úriember tudásával. A kérdésem az alapot érintené. Hogyan lehet ezt biztosan jól, tartósan megvalósítani kő és mész segítségével mert a betont én is kerülném szívesen. Válaszát előre is köszönöm!