Blog

Leasott telikertet tervezunk! ....leirjuk az elonyeit!

Posted on October 29, 2015 at 12:35 AM

Leirtuk az elöző bejegyzéseink egyikében, hogy vályogházat építünk.....pedig János, mindig szalmabálaház rajongó volt :) Annak a ténynek, hogy vályogházat építünk, több előnye és oka van. Ezek közül az egyik az az, hogy a falazáshoz szükséges anyag majdnem ingyen van, nem kell szállítani, sőt az előálítása magától adódik. Az anyag, amint tudjuk az a föld ( agyag ). Mivel önellátó életmódot kezdünk, ( erről még az első bejegyzésünkben írtunk )  az egyik célunk az az, hogy csökkentsük költségeinket és a másik az az, hogy a megéléshez  szükséges  dolgokat (föleg az eledelt) saját magunknak megteremtsük.  Ez a két cél eléréséhez olyan elképzeléseink vannak, hogy saját magunknak termeljük meg a szükséges árramot, hűtőszekrény helyett egy praktikus pincét építsünk, újrahasznosítjuk az összes vizet (fürdéshez nem használunk vegyszeres tisztító szereket ), kertészkedjünk, sőt a kertészkedési időszakot hosszabítsuk meg....és ezt az időszakot, úgye fütőtt (de nem feltétlenül) üvegházakkal. fólia házakkal -vagy nevezhetjük télikertnek- érjük el.

A kép csak ilusztráció jellegü. A kép forrása : www.media.thereadystore.com


Szóval, abból kiindulva, hogy szeretnénk magunknak egy téli kertet ( mi igy nevezzük ), rendre jöttek a számtalan előnyök, már csak azért is, mert ez közvetlen a ház folytatásában lesz, a háznak azon a részén ahol a fürdöszobánk és a száraz (komposzt) wc lesz.  Az előnyök leginkább azért alakultak ki, mivel félig földbe ásott téli kertet tervezünk...éspeddig 10 x 5 - ös gödröt, 120 cm mélyen és üveggel (kamion vagy bussz szélvédők) vagy fóliával fedve. Meglátjuk majd mire futja... Az elképzelésünk az, hogy az felső 30 cm réteget (termőföldet) levesszük és félre tesszük, majd a következő egy méter agyagot kivesszük és azt megint külön tesszük. Utána a termőföldet vissza tesszük, igy, ez 1 méter mélyre kerül, ahol ugye nincs fagy és elméletileg jobban tartja a nedvességet. Szóval az első előny az az, hogy eleve a növények gyökereit nem éri a fagy. Továbbá, az a tény, hogy a ház folytatásában lesz, könnyen megoldjuk a komposztot kiszedni a wc alul (akik tudják mit jlent a komposzt wc, tudják miről beszélünk). Ugyanez a tény segít azon, hogy a wc-n keresztűl ne áradjon be a hideg. A télikert egyik sarkában, egy vagy két 1000 literes tartály lesz elhelyezve, amibe az eső víz vagy (és) a szürke víz fog gyülni. Úgy gondoljuk, akad hely egy kis kamrának is (vagy akár folytatásában földalatti pincének is), igy télen, nem kell kimenni a hidegbe, ahozz, hogy valamit onnan felhozzunk. Tervezünk a télikertbe egy kis kályhát, amelynek a füstje a (házban lévő ) fürdőkád alá és onnan tovább a ház káményébe lesz bevezetve, igy besegít majd a meleg víz előállítására.

A kép csak ilusztráció jellegü! A kép forrása : www.secretsofthefed.com


Még nem is említettem az egyik legnagyobb nyerességünket, azáltal, hogy egy ilyen télikert mellett döntöttünk.  :) ...az az, hogy majdnem az összes falazóanyagot innen ki tudjuk termelni. Innen, a pincéből, a tavacska építésekor....és ami még nagyobb örömöt okoz, az az, hogy egyszer valakinek sgítettünk,  és ő igért nekünk kölcsön egy kotró gépet. El tudnátok ti képzelni valami egyszerűbbet? Mivel ezek csak tervek és csak elképzelések, előfordulhat, hogy vannak dolgok amiket nem látunk be, nem számítunk rá. Úgyhogy ne habozzatok, írjatok ha jobb ötletetek van, vagy ha úgy gondoljátok valahol tévedünk. :)


 Ha bármilyen kérdésed vagy megjegyzésed van, írhatsz az oldal aljára, vagy a Tanácsadás oldalra (ahol, előfordulhat, hogy már van válasz a kérdésedre)!

Categories: Konyha - Kert, Hazepites, Hasznos tanacsok

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

9 Comments

Reply
4:48 PM on October 28, 2015 
A kályhával kapcsolatban szeretnénk annyit megemlíteni: egyszerre egy kéménybe egy működő egység/tüzelő eszköz füstjét vezetheted be csak.

Tetszik, amit elkezdtetek, amin ötleteltek...hajrá hajrá :)

Szép estét!
Reply Andras
5:03 PM on October 28, 2015 
Sziasztok!

Szoval a haz fala agyagbol lesz? Ez eleg lesz viz-szigetelesnek? A padlo az agyag, tehat onnan nem szivarog fel a viz ... elmeletileg. Jol mondom, vagy van itt meg mas is?
Reply Kuckó lakó
5:27 PM on October 28, 2015 
Andras says...
Sziasztok!

Szoval a haz fala agyagbol lesz? Ez eleg lesz viz-szigetelesnek? A padlo az agyag, tehat onnan nem szivarog fel a viz ... elmeletileg. Jol mondom, vagy van itt meg mas is?

Szia András.

Nem igazán értem mire gondolsz amikor azt írod, hogy vízszigetelés? Legalábbis ami a falakat illeti. A padlóban az egyik réteg az kavics, éppen azért, hogy meggátülja a víz fölfele való terjeszkedését. Máskülömben a ház körül drénezést (vízelvezetést) lesz, illetve szoktunk ajánlani. Ami a falakat illeti, a széles eresz és a magas lábazat védi meg a túlnedvesedéstől.
Reply Rompos Károly
1:05 AM on October 29, 2015 
A nyaralónknál én is így kezdtem, azután szép lassan kiderült, hogy mi nem jó. A szürke víz nagyon hamar iszonyú büdös lesz. Még a VC öblítéséhez sem jó, mert eltömi a csapját. A komposzt VC-t én elfelejteném a lakásban. A kertben tökéletes. A vályog nagyon jó építőanyag, csak a víz a halála. Nagyon nagy gondot kell fordítani rá. Ma a modern anyagokkal ez megoldható.
Reply Ricsi
2:40 AM on October 29, 2015 
Sziasztok!
Akkor ezek szerint egy walipinit akartok építeni. Szuper, várom a magyar tapasztalatokat!
Reply Kuckó lakó
3:13 AM on October 29, 2015 
Rompos Károly says...
A nyaralónknál én is így kezdtem, azután szép lassan kiderült, hogy mi nem jó. A szürke víz nagyon hamar iszonyú büdös lesz. Még a VC öblítéséhez sem jó, mert eltömi a csapját. A komposzt VC-t én elfelejteném a lakásban. A kertben tökéletes. A vályog nagyon jó építőanyag, csak a víz a halála. Nagyon nagy gondot kell fordítani rá. Ma a modern anyagokkal ez megoldható.

Károly köszönjük a tanácsokat. a víztartájok burkolva lesznek vályoggal, tehát sőtétben lesznek, nem alakul ki élet bennük, nem lesznek büdösek. A mosogató víz nem lesz beleengedve csak a fűrdő viz és az eső víz. Eszem ágában sincs lemondani a komposzt wc-ről a lakásban. Nem lesz büdös a házban, he ez az aggódalmad :). Modern tehnikákhó sem szeretnék folyamódni, addig amig mindent megoldok a természet adóttságaiból. :)
Reply anonymous
6:31 AM on October 29, 2015 
Nagyon szép az elhatározásod. Azonban maradj mindig a földön. Mondom, én is így kezdtem.
Még az volt a szerencsém, hogy kint kezdtem kísérletezni a VC-vel. Először próbáld ki a kertben, de nyáron.
Nekem a szürke víztartály a föld alatt van. ott sem érte fény. Ugyanúgy csináltam ahogy te is képzeled. Nagyon büdös.
A modern anyagokat főleg a vízszigeteléshez gondoltam.
Még egy dolog ami nagyon fontos. Az élettartam. Pont a szigetelés miatt. Pl a vályog örök életű, de ha vizet kap akkor órák alatt szétmállik. Láttam.
Reply Nagy Rudolf
6:07 AM on November 2, 2015 
Kedves Németh család,
Gratulálok az elhatározáshoz és sok kitartást kívánok hozzá!
A tervezett víztartályokhoz szeretnék, ha nem is érdemben, de mindenképpen hozzá szólni. Habár, nálunk szokták volt mondani, hogy "először kalácsot utána tanácsot". Így nem is tanácsként írom, csupán egy újragondolást javaslok.
Az esővíz és a szürke szennyvíz összekeverése nem ajánlott. Az ezzel komolyan foglalkozó szakemberek, fejlesztők sem ajánlják soha. Mivel jó esetben az esővíz egy viszonylag tiszta dolog és ennek a kezelése, további tisztítása lényegesen egyszerűbb, mint a " szürke vízé ". Utóbbiba, még ha nem is engednek bele mosogató vizet, akkor is sok szerves anyagot tartalmaz pl. környezetbarát tisztítószerek maradéka (mosódió-szaponin, gyógynövényi samponok maradéka, stb.), emberi bőr, haj és verejték, vagy akár kisgyermekek vizelete. És ezek az anyagok függetlenül attól, hogy sötétben vannak tárolva vagy sem, bomlásnak indulnak és ezáltal kellemetlen szag keletkezik. A sötétben tárolás csak az algásodást előzi meg a bomlást okozó baktériumok szaporodását nem.
Tehát a szürke szennyvíz esetében az egyszerű tartályban történő tárolás nem javasolt, sőt.
De, hogy a sok "tanácsom" mellé egy morzsányi kalácsot is adjak, ezért javaslom a figyelmükbe a következő 4 videót. Ezekben viszonylag érthetően megfogalmazott dolgok vannak az esővízről és a szürke szennyvízről.
Szürke szennyvíz:
https://www.youtube.com/watch?v=zTgGzY3qYFg
https://www.youtube.com/watch?v=jF-GxulD3wo

Esővíz:
https://www.youtube.com/watch?v=kl26Bj5RyLQ
https://www.youtube.com/watch?v=w18Ehbmvv6U

Remélem sikerült újragondolásra ösztönöznöm Önöket.
Tisztelettel:

Nagy Rudolf
Reply Kuckó lakó
7:00 AM on November 4, 2015 
Kedves Kuckó látógatok, követöink, blog olvasok! Köszönjük a sok bíztatást, elismerést és jótanácsot. mindent elovastunk és nem hagyjuk figyelmen kivül. :)