Blog

Almodd, tervezd, epitsd sajat kuckod! Tippek egy olcso haz epitesehez!

Posted on November 8, 2015 at 3:35 AM
Kedves barátaink! Nem azért írjuk ezeket a sorokat, mert annyira ötleteseknek és kreatívoknak tartjuk magunkat, hogy  ezen a módon elvárjuk a tapsokat. Nem mi találtuk fel azokat , amiket sorainkban leírunk. Mi csak tanulmányoztuk, átvizsgáltuk és megpróbálunk ezekhez alkalmazkodni , vagy ezeket a mi igényeinkhez igazítani. Amit leírunk,  saját tapasztalataink vagy elképzeléseink jövöre nézve. Tippeknek, tanácsoknak lehet számítani. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy hasznos információk lehetnek azok számára akik először hallanak ezekről a dolgokról :)

       Azért szögezzük le már az elején, hogy ez nem azt jelenti, hogy szakember ellenesek vagyunk. Kell a tervező, kell az építész talán kell a kivitelező is.....de lényeg az, hogy képesek vagyunk saját magunk is megépíteni a kis kuckónkat. És ha mégsem, még mindig jobb az, hogy jól felkészülve álljunk a feljebb felsorolt szakemberek elé. Sok kellemetlenséget, streszt elkerülnénk.  A mai világ (rendszer) arra tanít minket, hogy pénz nélkül, képtelenek vagyunk bármit is csinálni, képtelenek vagyunk megélni. Arra tanítanak, hogy pénzt csináljunk amit el tudjunk költeni : eledelre (amit amúgy is megtudnánk termelni egy kis kertben), drága, álomkirándulásokra (egy sima, gyalog vagy biciklis túra is lehet álomszép), haszontalan dolgokra (új tv, telefon, stb) vagy, ami az elemózsiával együtt a legfontosabb, a házépítésre (amit amúgyis megtudnánk építeni a természet adottságaiból). És amikor házépítésről beszélünk, akkor jönnek a gondok. Jól ki van ez találva ; ház: létfontosságú, pénz: kölcsön, bank. Szép kis mókuskerék, nem? És mivel a rendszer „egyéniségeket” termel (nem pedig közösségeket, összetartást, mesterségeket), azt gondoljuk, mi nem vagyunk képesek bizonyos dolgokat megcsinálni, és pénzt kell keresnünk ahhoz, hogy valaki felépítse nekünk a házat. És akkor beköltözünk egy dobozba. Ennyi. Na, ezt a politikát folytathatnánk sokáig, de írjunk inkább a házról, kuckóról.



     Igenis, úgy ahogy a madarak megépítik a fészküket, a rókák az üregüket (rókalyuk) vagy a medve megtalálja a barlangját, az ember is képes lenne (talán ösztönből) arra, hogy megépítse a saját házát. Hogy ez könnyebb legyen, írok egy-két tippet  ,amelyet saját magunk tapasztaltunk (János leginkább) vagy olvastuk mi is , és alkalmazni fogjuk a saját házunk építésekor.

 

  • 1. Álmodj, tervezz! Nem baj ha nem vagytok tervezők! A család üljön le, beszélje meg milyen terekre van szükség és mekkorákra.  Ne habozzatok és ne féljetek görbe vonalakat, falakat rajzolni! Az egyenes vonalak, falak,  szűkítik a láthatárt. A  görbevonalon „elcsúszik” a szemünk és nagyobbnak tűnnek a terek. A gyerek sem üti be a fejét a sarokba...ha nincs. A fény is jobban terjed és ne feledjétek az energiák is (például a meleg légáramlatok) körbe mennek, kihagyva a sarkokat. Rajzoljatok kockás papírra. Mi négy kockát számítottunk egy méternek. Elképzelésünk méreteit hasonlítottuk annak a háznak a méreteihez , amiben éppen laktunk. A tervezéshez, elképzeléshez ajánlott megnézni a nagyon régi házakat azon a környéken  , ahova építeni szeretnénk. Érdemes öregeket megkérdezni , miért olyan alakúak a házak amilyenek. Komoly ok lehet rá! Ha le van rajzolva a kuckó, érdemes kicsiben (például 1 : 10 arányban)  megépíteni. Előnyei , hogy rájössz , ha valami nem jó, nem tetszik, a gyerekeket is bele lehet vonni, igy kedvük kerekedhet majd a nagy ház építésénél is besegíteni. Ha ugyanolyan módszereket használsz a makett építéséhez , amilyet majd nagyban is, észreveszed , ha valami nem müködik.
  • 2. A házat a családodnak építed! Többször halljuk, hogy bekerül egy két szoba plusszba a ház tervezésekor, csak azért mert „ha jönnek a vendégek...”. Az a vendég, aki sokáig tartózkodna, ritkán jön és a közmondás szerint sok jó ember kevés helyen is elfér. Ha nagyobbat építesz, több anyag kell, több munka és utólag több energia a karbantartáshoz, fenntartáshoz. Ha megvan a kuckód, majd simán építhetsz valamikor egy külön házikót a vendégeknek...lesz elég tapasztalatod, nem sürget az idő, lehet akár egy szórakozás is, főleg ha természetes anyagokból építed.
  • 3. Szabd a házat családod méretére! ...ez nem azt jelenti, hogy cípősdobozban kellene lakni. Azt jelenti, hogy a ház minden zeg-zuga legyen hasznos, ne kelljen fölösleges tereket fűteni, takarítani. Azt jelenti, hogy a hálószobába csak lefeküdni megyünk és nem elszigetelődni a családtól a TV-zéssel, internetes csevegéssel, stb. Egy jól megtervezett ház, öszetartja családot. Mi a nyitott tereket szeretjük : jobban terjed a meleg, kevesebb költség ajtókra, válaszfalakra. Ebből értsétek azt, hogy inkább a galériát kedveljük és nem a teljes tetőteret beépíteni, vagy, hogy a konyha nyitott a nappalival.
  • 4. Ismerd az anyagokat amivel építeni szeretnél ! Egy ház akkor jó, ha nem megy ki belőle a meleg télen, nem jön be a meleg nyáron, a bent keletkező pára nem marad a házban, ha nem árt az egészségünkre, a környezetre és ha nem kell sokat költsünk rá építéskor vagy majd ha benne lakunk. Ezt úgy érjük el, ha a külső falaink nagyon jól szigetelnek, ha a házban hőtároló anyagokat használunk, ha megfelelő tetőt, lábazatot tervezünk, ha az anyagok páraáteresztőek, ha az anyagok nagyon olcsók és nem tartalmaznak vegyszeres anyagokat. Lehet, hogy lehetetlennek tűnik  , de annál sokkal egyszerűbb : a természet adottságait kell használni, és probléma megoldva : kő, homok, víz, fa, mész, agyag (hőtároló anyagok de kombinálva vagy különböző vastagságban hőszigetelő tulajdonságokat is elérhetünk), szalma, nád, gyapjú, kender (hőszigetelő anyagok). Lehetne még sorolni , de  talán ezek a legfontosabbak.
  • 5. Költözz az építkezési telepre! Húzzál fel egy sátrat, vagy vigyél ki egy ócska lakókocsit. Legyél biztos abban, hogy elég kényelmetlen ahhozz, hogy stimuláljon a folytonos munkához. Megspórolod az üzemanyag árát amivel haza járnál.
  • 6. Használd amid van !  Ez egy kényes dolog lehet, mert általában akkor müködik jól ha megfeleő telket választunk. Ha nem tudunk választani, vagy már van egy telek, akkor alkalmazkodni kell. Ez arról szól, hogy amennyiben lehet a telken legyen víz (forrásra gondolok vagy kútra), legyen kő, föld (itt arra gondolok, hogy amennyiben lehet legyen elég nagy ahhoz , hogy,  ha nem is a falazó anyagot, de legalább a vakoló anyagot ki tudjuk bányászni - erről írtunk az elöző cikkünkben), fa és egyebek.
  • Vond be a családod, barátaid ! Igen, képesek vagytok rá! Olvasni kell, érdeklődni, kérdezősködni, próbálni, egy-két tanfolyamra elmenni, egy két hasonló építkezésen részt venni , és nem igaz, hogy nem szerzünk elég tapasztalatot ahhoz , hogy a sajátunknak nekifogjunk. Gyerekeink (Ádám és Anett) imádnak ott lenni velünk, amikor dolgozunk. Imádnak sárral dolgozni, szeretik tudni azt, hogy képesek részt venni a „felnőttek dolgaiban”.  Meséld munkahelyeden, baráti körben , hogy házat szeretnél építeni, mert előfordulhat, hogy érdekesnek találják  amit csinálsz (és ahogyan csinálod) , és kedvük támad segíteni. A mai munkaerő, főleg a szakosodott, nagyon drága.
  • Újrahasznosítani jóóóó ! Ha egy cserép eltartott 50-100 évig (és lecserélték csak azért mert újat akartak) , akkor az még annyit biztos kitart, hogy ne bánd meg a befektetést (akár 70%-al kevesebb az újhoz képest). És ez csak egy példa volt. Nem szégyen a régi dolog  ! Inkább egy okos lépés. Régebb a minőség számított és nem a mennyiség! Régebb lélekkel dolgoztak és nem gépekkel ! Sok építőtelepen kidobják a szemétbe a régi ablakokat, csöveket, faanyagot, stb. Hasznos lehet számodra. Azzal, hogy elviszed, még fizetni sem kell. Jót teszel nekik. 
  • Javíts, gyárts ! Ahelyett, hogy szaladj minden semmiségért az üzletbe, inkább barkácsolj magadnak szerszámot, inkább javítsd meg azt ami elromlott. 

Categories: Hazepites, Hasznos tanacsok

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

3 Comments

Reply Nagy Rudolf
2:10 PM on November 8, 2015 
Nagyon jó, hasznos gondolatok. Megszívleljük őket a párommal. Mi is építeni akarunk majd saját házat :)
Reply josy
3:04 PM on November 8, 2015 
HA LENE PÉNZEM TELEKRE,,,,,,,,,,,TUDNÉK JOBBAT IS!
Reply Kuckó lakó
3:51 PM on November 8, 2015 
josy says...
HA LENE PÉNZEM TELEKRE,,,,,,,,,,,TUDNÉK JOBBAT IS!

Biztos mindig van jobb is. Semmi és senki nem tökéletes. Sok sikert.