Blog

Hogyan valasztottuk (talaltuk) a megfelelo telket az onellato eletmodhoz

Posted on October 21, 2015 at 11:55 AM

Figyelem! Szerzői jog fenttartva! A JOGI NYILATKOZATOT olvassa el!


Az előbbi bejegyzésben meséltem el azt, hogy miért is döntöttünk úgy, hogy tanyát építünk magunknak és önellátó életmódot folytatunk majd. Amikor ezek a dolgok tisztultak bennünk, eldöntöttük falura költözünk. Mivel elég gyakran kellett albérletet cserélni, és nem voltunk rokonokhoz, szülökhöz kötödve, teljesen mindegy volt az, hogy hova költözünk.. Jánosnak, aki már elég ismert és jártas volt a környezetkímélő építkezés terén, többen is ajánlottak  Románia területén földet. Természetesen legtöbben érdekből ( építsünk együtt ökofalut,  turisztikai központot, stb ). Aki már bejárta Romániát, az biztos egyet ért velünk, hogy gyönyörű tájak vannak itt (Jánosnak volt szerencséje kerékpárról látni, majdnem az egész országot ). Ha szeretnél valahova letelepedni, elég nehéz dönteni, kiválasztani a legszebbet vagy a legjobb foldreszt.

Egy megbeszélés alapján, úgy döntöttünk, hogy hagyjuk a szívünk válasszon és ebben az estben a János szíve erősebb volt és ő ajánlotta keressünk (ugyancsak) albérletet Erdély azon a részén, jobban mondva közel hozzá, ahol édesannya született. Szép hely. Itt kezdődnek a hegyek, már a dombok is magasabbak. 3o kilóméteres körzetben kerestük a lakást és elég hamar meg is találtuk. A célunk az volt, hogy kertes házat béreljünk, majd ugyanott keressünk, vásáróljunk földet.  

Amint írtam, íme elég messze voltunk a szennyező várostól, ahol szép volt, csendes, friss és egészséges levegő. Boldogak voltunk. Elkezdtünk álmüdozni, remélni. Alig vártuk hogy elkezdjük keresni a földet.

Elkezdtünk a falut körbevevő dombokon sétűlni, keresni. Rengeteg megdolgozatlan föld volt. De a táj az lenyügöző. Tetszett nekünk.  Álmodoztunk. Számunkra megfelelő árak voltak. ...és itt el kell mondanom, hogy külterületet kerestünk. Hely kellett nekünk. Fél hktárt szerettünk volna minimum.  Nem szándékoztunk csatlakózni semmilyen szólgáltatáshoz. Tudtuk akkor (és most annál inkább), hogy képesek leszünk megteremteni mindazt amire szükségünk lesz : víz, villany, meleg, stb. Számunkra a legfontosabb az volt, hogy tudjuk maximálisan a természet adóttságait kihasználni : viz, föld, nap, fa, kő, stb....mindezek, amíből az ember meg tud élni, melegedni, mosakodni és építeni! ...de, ugyanakkor nem akartunk túl messze sem a falutól. Nem akartunk elszigetelten élni, csak hely kellett nekünk és a kilátás :). No, meg az iskolára is gondoltunk. Akkor még nem tudtunk semmit az otthon oktatásról. Az majd következett.

Eladó földek iránt kezdtünk érdeklődni. Találtunk de a hivatalós papírok nem voltak rendben. A polgármesteri hívatalba is bementük. Ott azt mondták, hogy semmi föld nincs eladó és rá két napra megtudtuk, hogy valaki több hektárt is vásárólt. Javasolták, hogy legközelebb csúszópénzzel menjünk. Nahát ez elég bosszantó volt. Úgy döntöttünk nem maradunk a faluban. Azért sem mert már egyesek  fúrcsáknak néztek..pedig nem haraptunk meg senkit...de akkor is, jövevény vagy..

2014 nyarán, másik két barátunkal együtt, autóba ültünk és 2 hétig, nap  mint nap bejártunk külömböző falvakat. Eldugott(abb) falvakat. Hihetetlenűl szép ez az ország, amikor ösvényeire tévedsz. Minden nap más falu, más emberekkel találkoztunk, kérdezősködtünk, érdeklödtünk. Találni találtunk. Jót is rosszat is, szépet  is és..mondjuk úgy, hogy nem megfelelő földeket is. 

Egyik nap egy olyan helységben jártunk amely közelében tudtuk, hogy van egy szalmabála ház. János nagyon szerette volna ezt meglátni. Úgyhogy elugortunk ebbe a kis falucskában. Megnéztük a házikót, megismertük a tulajdonosakt is.  Beszélgettünk. Kiderült, hogy egyformák a célok. Meg kedveltük egymást, sok mondani valónk volt. Másnap földet ajánlottak nekünk. Egy 60 ár-as és egy 30 ár-as (0.3 ha vagy 3000 nm) darabot. Mi a kissebiket választottuk. A helység parányi, elhagyott falu. Annak ellenére, hogy csak 15 km-re vagyunk egy elég nagy váróshoz. De (szerencsére) ez az út nem járható csak terepjáró gépekkel. Csak egy 30 kilóméteres kerülővel lehet bejútni ebbe a zsákfaluba, ahol se üzlet, sem iskola. Elektromos áram hálozat az van. .Hegyvidék, de mégis csak 600 méterre fekszik a tenger szintjéhez képest. Erdö van, víz van, kövek vannak. 

Ami kimondottan a kiválasztott földrészt illeti, szerintünk nagyon is alkalmas a terveink megvalósításához : víz, fa, nap, föld van, annak ellenére, hogy kültelek, maximum 5 perc és a faluban lehetunk (gyalog). Számunkra az is fontos, hogy  fölöttünk már nem szennyzi senki sem a talajt és mi is megfogadtuk, hogy mi sem fogjuk szennyezni senki vizét, földjét. 

Az az igazság, hogy ehezz hasonló, megfeleő földrőszeket találtunk még, de azért választottuk ezt amit leírtam mert  a kedves, 7 tagú család mellett (akiről feljebb írtam, és akik egyszerüen felajánlották ezt a földrészt), a helységben még négy ehhez hasonlóan gondolkodó család van. Egyszóval, úgyéreztük, hogy egy kialakúló, önellátó közösségba pottyantunk....és ez döntö volt számunkra.

Most már, hogy megvan a számunkra megfeleő föld darab, megengedjük magunknak, hogy a saját OTTHONUNKRÓL álmodjunk. Elkezdtük a kis kuckónkat tervezgetni...de erről, majd a következő bejegyzésben, jó? :D


Ha bármilyen kérdésed vagy megjegyzésed van, írhatsz az oldal aljára, vagy a Tanácsadás oldalra (ahol, előfordulhat, hogy már van válasz a kérdésedre)! 

Categories: Rolunk

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments