Blog

Otthonoktatas. De miert is?

Posted on October 22, 2015 at 2:45 PM

   Figyelem! Szerzői jog fenttartva! A JOGI NYILATKOZATOT olvassa el!  

János, tevékenysége miatt, olyan körökben forgott ahol gyakran találkozott olyan személyekkel, akik nem járatták gyerekeiket iskolába, vagy éppen azon gondolkodtak, hogy kivegyék. Maga az otthonktatás nem volt számomra teljesen ismeretlen mivel olvastam róla, de mindig azt gondoltam, hogy arról szól ez, hogy a tanár otthon oktatja gyerekét.. János egyszer hazajött és azt kérdezte, hogy „mi lenne ha gyerekeink nem járnának többet iskolába”? Mi van?  Most képzeljétek el : olyan családokban nöttünk fel ahol fontos volt az, hogy felsőfokú iskolákat végezzünk. Szóval felmerűlt a téma.  De azért újdonság volt mindkettönknek. Megnéztünk egy két filmet. Többek között a „SumerHill” filmet is, olvasgattunk, informálodtunk. A dolgok egyre jobban világosodtak. Na de nézzük  csak, miért is kezdtünk egyre jobban ezen gondolkodni és meggyözödni, hogy ezt akarjuk :  elöszőr is mire tanít a mai (tanítási) rendszer? Azt mondják (általában) „Tanulj jól, mert ha nem, akkor buta maradsz és nem lesz munkahelyed”. Azt mondják „ha jól tanulsz, egyetemre mehetsz, nem kell lapátolnod és több pénzed lehet”.  Eddig, abból amit tanítanak, a főcél, a végeredmény (amiért tanul nikell...szerintük) az a PÉNZ! Továbbá, több ezer vagy tizezer gyerek LE KELL ÉRETSÉGIZZEN! ...mert ha nem „buta maradsz”. Több ezer vagy tizezer, ugyanabból a hét (itt Romániában) tantárgyból. Hát mi emberek egyformák vagyunk, egyforma tehetségeink vannak, egyformák kell legyünk? Mindannyiunknak irodai munkát kell végeznie? Igazgatók kell legyünk?...azért, hogy sok pénzünk legyen. Szerintünk készitik a társaságot a „csorda szellem”-re. ...hogy könnyebb legyen manipulálni, vezetni. A „pásztor kutyák” terelik a nyájat, könnyítik a „pásztor dolgát”.

Na, egy kicsit térjünk vissza : PÉNZ! Kell a pénz, természetesen, csak nem mindegy hogyan állunk hozzá. ŐK (értem itt a RENDSZERRE, akik vezetnék, írányitanák és irányitották eddig az életünket), azt szertenék elérni, hogy  mindent, de mindent PÉNZEL váltsunk ki! És ezt már az iskolában meg kell tanítani. NINCS PÉNZ, NINCS ÉLET.  NEM AZT CSINÁLOD AMIT A TÖBBI akkor furcsa vagy, buta vagy, stb. Persze tanítanak szép és jó dolgokra is : irní, olvasni, számólni, földrajz, történelem (minden ország az általa jónak látott történelmet), szinusz, koszinusz, NaOH, fotoszintézis, marcipán és minden kutyafáját....de kérdem én, mind ezeket, minden embernek tudnia kell (mert ha nem megbukik es akkor kiröhögik, és stb.)?. Nem lehet, hogy a gyerek azt sajátítsa el amit a legjobban szeret és amire tehetsége van? Nem lehet a gyereket arra nevelni, hogy igen, kell a pénz, mert ez jött a korral, korszakkal, de az legyen a fontosabb, hogy teremtsed meg magadnak a megélhetőséget (élelmet, kuckót) és csak azokat a dolgokat szerezd be magadnak pénzzel amit nem tudsz magadnak megteremteni? Ahozz, hogy ne halj éhen (sőt, hogy finom, egészséges eledeled legyen), nem kell feltétlenül pénz. Meg tudod teremteni te is magadnak. A házépítéssel ugyanaz a helyzet. A természet része vagyunk és az meg is teremtett mindent ahozz, hogy megéljünk. Nem kellene pénzzel (munkahelyekkel, a saját idönket áldozni modern rabszolgaként másoknak) kiváltani. Na, szóval nem akarok filozofálni, de ez az egyik ok amiért nem akarjuk, hogy bármilyen rendszer oktassa a gyerekeinket a saját érdekei elérésének céljából. 

A másik ok az az, hogy inkább a kreativitásukat, tehetségeiket fejlesztenénk, figyelve azt hogy mit szeretnek. Ha ők otthon tanulnak, mi a szülök is kénytelenek leszünk (tovább) tanulni. Fontosnak találjuk azt, hogy minél többet tudjanak meg a növényekről, állatokról, ezekkel való kapcsolatokról (ami azért eléggé kimarad az iskolákban). Minél többet tanuljanak az emberekről.

A lényeg az egészben az az, hogy egyre több előnyét láttuk az otthon oktatásnak (és akit érdekel a téma, biztos talált már ennél jobb weboldalt ahol az előnyökról olvashat), viszont kérdéseink voltak, bizonytalanok voltunk. Képesek vagyunk, mi a szülök, ezt végrehajtani? Hisz nem vagyunk tanítok. (persze később megtudtuk azt is, hogy jobb tanító mint a szülő, nincs :)  ). Mit  mondanak a rokonaink, ismerőseink? Szegényeknek még az is sok volt, hogy a világvégén vettünk telket, hogy vályog vagy szalma házat építünk, amikor a mai világban mindenki komoly beton házakat épít....

Tovább olvasgattunk, érdeklödtünk és tapasztalt, okos, otthon oktató szülöktől megtudtuk azt, hogy milyen lépéseket kell megtennünk, azt hogy ha én biologiát éppen nem tudom átadni a gyereknek akkor az úgyis megtanulja, hisz benne lessz, vele lessz a a biológiával, és ha valamire nagyon kiváncsi akkor úgyis megtanulja akár tőlünk akár más barátaitól, barátainktól.....hoppá! Barát, társ(adalom)! Igen, ne aggódjon senki. Azért mert nem járnak iskolában nem lesznek zárkózottak, elzárva. Társaságokban járunk majd (táncólni, lovagólni, stb), sőt, ha befejezzük a házikót, tervezünk egy európai körútat mint önkéntesek. Miért? Azért hogy (főleg) a gyerekek fogják fel azt, hogy az emberek mindenhol egyformák függetlenül a szinűktől, nyelvüktől amit beszélnek, stb. Más kúlturákkal ismerkedni. Nyílni :D 

Nem tudom ha tanácsot vártatok tőlünk ebben a cikkben, vagy másra számítottatok, de nemsokára elkezdjük az otthonoktatást és akkor többet tudok írni annak a folyamatáról. Ha tanácsot kellene adjak, akkor csak azt tudom mondani, hogy inkább a természt felé vezessétek gyerekeiteket és nem a mű(anyag) élet felé,  és a legnagyobb vagyon nem a PÉNZ, hanem a TUDÁS. (de nem feltétlenül az a tudás amit az iskolában átadanak )

Ha bármilyen kérdésed vagy megjegyzésed van, írhatsz az oldal aljára, vagy a Tanácsadás oldalra (ahol, előfordulhat, hogy már van válasz a kérdésedre)!

 

Categories: Rolunk, Gyerekek - Oktatas

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

3 Comments

Reply Rompos Károly
1:25 AM on October 29, 2015 
Nagyon szép fejtegetés, sok igazsággal. Egy a bibi. Bármihez fognak, kell a papír. Itt Mo-on ráadásul iskolakötelezettség van.
Reply Simon Katalin
5:58 AM on October 30, 2015 
Rompos Károly says...
... Itt Mo-on ráadásul iskolakötelezettség van.
Kedves Károly! Magyarországon iskolakötelezettség van, de nincs iskolalátogatási kötelezettség ;-) Báró Wesselényi Miklós Alapítváyi Iskola: "Kiemelten támogatjuk az otthonoktatást, a magántanulói státuszt, az erre a célra kidolgozott távoktatási programunkkal, mind a Magyarországon, mind a külföldön élő gyermekek számára." https://www.facebook.com/bwmiskola/?fref=ts
Reply Lenke
1:38 PM on November 9, 2015 
Magyarországon is létezik az otthon tanulás. Félévkor és év végén le kell tennie a gyereknek a vizsgákat. Nem kötelező órákra járni, ha valaki magántanuló, de a bizonyítványt ugyanúgy megkapja a vizsgák után, így teljesíti az iskola kötelezettséget. Mi is tervezzük az itthon tanulást, mert nemrég vettünk egy tanyát, kiköltöztünk, de 8.5 km-re van a legközelebbi óvoda, iskola.