Blog

Mennyibe kerul(het) az idealis....kucko? ....es az onellátas?

Posted on October 27, 2015 at 11:40 AM

Amióta az önellátásról és az ideális házról írtunk, számos levél érkezett a postaládánkba (és egyesek a facebookon írtak) arra kérve, hogy mondjuk el tapasztalatunkból, azért mennyi pénz kell egy ilyen házat, sőt egy ilyen életmódot elindítani. Közben egyéb (negativ) dolgok is történtek, amire nem számítottunk és nagyon közel álltunk blogunk leállításához, de rövid idő alatt tisztázottak a dolgok és pozitivan látjuk a dolgokat : bejegyzéseink igenis felkeltik az érdeklődést és nagyon sok bíztató, bátoritó szavakat kaptunk. Tehát íme, a cimmel kapcsolatban mi is  tapasztalatunk, tanácsaink.

Kezdjük azzal amiben tapasztaltak vagyunk és konkrét választ tudunk adni : mennyibe kerül(het) egy környezetkímélő ház építése? Mert azért ne felejtsétek el, blogunkon csakis ilyen tipusú építkezésről beszélünk. És azt is eláruljuk, hogy most János „tolla” alól születnek a sorok. :)

Számomra ez a kérdés pont annyit jelent mintha azt kérdeznék tőlem „mennyi pénz kell egy gyerekhez, indulásból?” Igen, tudom. Egyesek számára nevetségesnek tünik igy megközelíteni a kérdést, mások meg jogosnak találják, hogy igenis pénz kell a gyerek csinálás/neveléshez. De erről lehet majd máskor beszélgetünk, röviden csak annyit említenék, hogy azért vállaltuk be 40 évesen a kis Bencét, mert mindig több gyerekes családot képzeltünk el magunknak, és ennyi év kellett elteljen, hogy rájöjünk arra, hogy nem a pénzen mulik a család tagok száma. :)


Na de, térjünk vissza a gyerekcsináláshoz....vagyis a házépítéshez. Amint már említettem, számomra a ház, a kuckó nem egy tárgy, egy eszköz vagy egy üzlet köztem (mint építtető ) és egy építkezési cég között, hanem a családnak egy tagja. Ezért vagyok úgy vele, hogy lehet nagyon drága (úgye felmérhetetlen) vagy éppenséggel ingyen vagy nagyon olcsó...mert a természet adta nekünk. Na azért mielött furcsaságókat írnátok nekem, belátom azért ez nem éppen így van a valóságban és igazat adok nektek, mindenkinek. Sokan pont azért válasszák az öko házat mert azt hallották, hogy a természetes anyagok nagyon olcsók és ettől kezdve a ház ára csökken. Igazuk van, de a legtöbb ilyen ember küldi az e-mailt és azt kérdezi „mennyibe kerűl kulcsrakászen” egy ilyen ház? Szerintem fogalmuk sincs mit jelent egy öko ház. (Amúgy, aki elöszőr böngészi sorainkat, elolvashatja mit jelent számomra az ideális ház a blog egy másik bejegyzésében. ) Az ímént emlitett emberek, következő lépésük az az, hogy építkezési csapathhoz fordulnak és ha megtalálják a megfelelőket akkor bizonyára nem lessz annyira olcsó mint ahogy a megrendelő elképzelte az elején. (simmán lehet számólni minimum 350 euro/ nm - legalábbis itt Erdélyben, de valószínű Magyarország területén is...itt tévedhetek). Azok az emberek akik valamennyire felfogták, hogy mit is jelent az öko ház építése, azok tisztában vannak, hogy RÉSZT KELL vennie a családnak a kuckó megépítésében, és ezeknek, igen, jóval ólcsobb lehet a ház. Csak van az a katégória aki azt mondja „nem tudom, nem vagyok képes megcsinálni” és segítséget kérnek (pl. egy tanácsadás ). Ebben az estben ezt a segítséget kell megfizetni, ami jóval olcsóbb munkaerő, mint egy egész csapat, amit a család vagy a baráti kör potól. És van, nem utolsó sorban, az a katégória akik tanulnak, elmennek kiképzésekre, tanfolyamokkal és amikor úgy érzik , hogy fel vannak készűlve, akkor nekifognak és egy két családtaggal megépítik a kuckót. Nekik lesz a legolcsóbb házuk, kivéve még azokat akik szakmabeliek :D.

Amúgy, a ház árát lényegesen meghatározza az igényeink (ultra simma és nagyon egyenes fal vagy nevezzük „natur”-nak, hová építünk, miből építünk, mekkorát, mennyire bízunk a természet adótságaiban, kivel építjük (segítségekkel vagy fizetett munkaerővel), mennyire lehet egy-két lépést kiküszöbőlni (bürokraciát, drága tervező, engedélyek, stb). Konkrétan beszélve, saját tapasztalomból (csak mert tudom, hogy sokan számokról szeretnétek olvasni), az a katégória aki csapathoz folyamodik, általában 300 euro/nm befektetésre számíthat, a második tipusú emberek, (akik valamennyire hozzájárúlnak a ház építéséhez ) 200-250 euro/nm árakra számíthat és a legutolsó katégóriában tartozok, (akik tanulnak és megcsinálják maguknak), számíthatnak 100-150 euro/nm kiadásra. Ami engem illett, annyit tudok elmondani, hogy úgy ahogy én elképzelem az építkezést, kb 80 nm-es házat szeretnék építeni családomnak és nem szeretném meghaladni az 5000 (öt ezer) eurot. Nem tudom mennyi ez ha négyzetméterre osztjuk :). Egy következő cikkben, elmesélem majd, hogy hogyan van elképzelve ez az egész. Ami minket illet, a családot, az indulási keretünk (úgy a kuckó építéséhez, mint az önellátó életmódhoz) 0 (vagyis nulla)! Csak amit saját munkámból összekaparintok. És azt is elárulom nektek (mert lehet azt gondoljátok hű de jól keresek), hogy leginkább tanácsadásért keresnek meg és napi 150 lejt szoktam kérni (azt hiszem 11000 forintnak felel meg), amit fizikailag ledolgozom. Amit még csinálok, és számíthat pénzforrásnak az az, hogy általam betanított csapatom mellé szegődöm (mert most már nem az én csapatom) és százalékot kapok (10-20%). Ez évente egy, max 2 ház! Havonta egy tanfolyamot is szoktam szervezni (általában 5 napost) és ilyenkor kb 200 eurot keresek. Na, de ezekről a személyes kiadásokról, bejöveteleből a további bejegyzésekben fogok írni. Ha tetszett nektek amit írtam és még írok, jelezzétek, mert akkor írok egy külön bejegyzést arról, hogy hogyan tudtok (elég sok) pénzt megsporólni akkor amikor házat építtek!

Egy picit eltávolodva a házépítéstől, ami a szükséges keretet illeti, az önellátó életmódhoz, tanácsot nem tudunk adni, csak azt tudjuk elmondani, hogy a saját keresetünkkel ugrunk neki, amit feljebb leírtam. A telek már megvan, és ára fejében segítségemet, tudásomat ajánlottam de ha ki is kellene fizetni, megtudom engedni magamnak, hisz nem hiába kerestünk kültelket, és minél távolabb a vársoktól...igy nagyon olcsók! Az elképzelésünk az az, hogy lépésenként felépítjük „birtokunkat”, házikó, kert, állatok sorrendben. Igy a kiadások rendre jönnek és remélhetőleg nem lesz  lényegesen nehéz....de ez majd kiderűl. :)


Ha bármilyen kérdésed vagy megjegyzésed van, írhatsz az oldal aljára, vagy a Tanácsadás oldalra (ahol, előfordulhat, hogy már van válasz a kérdésedre)!

Categories: Hasznos tanacsok, Hazepites

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

2 Comments

Reply Rompos Károly
1:38 AM on October 29, 2015 
Nagyon drukkolok nektek.
Sok sikert. Az esetleges kudarcok ne vegyék el a kedveteket. Abból tanul az ember a legtöbbet.
Tapasztalat, tapasztalat, tapasztalat.
Reply györgy zoltánné
11:13 PM on November 1, 2015 
Rompos Károly says...
Nagyon drukkolok nektek.
Sok sikert. Az esetleges kudarcok ne vegyék el a kedveteket. Abból tanul az ember a legtöbbet.
Tapasztalat, tapasztalat, tapasztalat.